IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж ще бъде най-силният пазар на луксозни имоти в света догодина

В топ три попадат още Берлин и Маями

21:32 | 12.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Париж ще бъде най-силният пазар на луксозни имоти през 2020 г. с очакван ръст на цените от 7%, прогнозира консултантската компания Knight Frank. Стабилната икономика, ниските лихвени проценти, ограниченото предлагане на луксозни имоти, силните наематели и търсенето на второ жилище ще подкрепят ръста на цените на луксозните имоти във френската столица, очаква компанията.

На второ място са Берлин и Маями, където Knight Frank предвижда ръст на цените на луксозните имоти с 5%. Силното търсене ще задържи германската столица на челни места в класацията догодина, а американският град се очаква да се възползва от възходящата инерция, породена от приспадането на държавни и местни данъци.

Цените на луксозните имоти в Женева и Сидни се очаква да нараснат с 4% догодина, след като през последните години отбелязаха спад. Доверието в имотите в двата града се е възвърнало благодарение на по-ниските лихви и ограниченото предлагане. И в двата града предстои изграждането на значителна транспортна инфраструктура.

Knight Frank очаква цените на луксозните имоти в Мадрид, Сингапур и Мелбърн да нараснат с 3%. Запитванията от чужденци в испанската столица, пренасочването на капитали към Сингапур и средата на по-ниски лихви в Мелбърн подкрепят търсенето.

Прогнозата за ръст на цените на луксозните имоти в Лос Анджелис обаче крие по-сложна картина. Пазарът на имоти на цена под два милиона долара в града е активен със силно търсене на качествени жилища. Пазарът на имоти на цена над десет милиона долара обаче се забавя, докато средният сегмент на жилища на цена между 2 и 10 млн. долара регистрира умерено повишаване на цените.

Заради политическите сътресения в Хонконг Knight Frank очаква цените на луксозните имоти в града да останат непроменени догодина.

За Лондон консултантската компания прогнозира ръст на цените на луксозните имоти с 2% през 2020 г., но предупреждава, че  прогнозата ще бъде променена, след като станат ясни резултатите от парламентарните избори във Великобритания и бъдещият график за излизане от Европейския съюз. Засега има индикации за увеличаване на натрупаното търсене – за всеки обявен за продажба луксозен имот в Лондон през септември са кандидатствали 14 потенциални купувачи, което е най-високото ниво от над десет години, регистрирано от Knight Frank.

За Дубай 2020 г. ще бъде ключова, тъй като градът ще бъде домакин на Expo 2020. Смята се, че той ще бъде посетен от 25 млн. души и властите правят значителни инвестиции в нова инфраструктура в очакване на събитието като удължаването на линията на метрото. Тези промени наред с въвеждането на дългосрочни визи със срок до десет години ще подкрепят търсенето на луксозни имоти, смята Knight Frank. Според консултантската компания обаче цените ще намалеят с 2% догодина.

Въпреки че се намира в дъното на класацията за 2020 г. със спад на цените на луксозните имоти с 5% догодина, ситуацията на имотния пазар във Ванкувър се подобрява. Цените на жилищата във високия сегмент в града намаляваха с 15% на година, но свиването на наличностите и постепенното приспособяване на имотния пазар към регулациите водят до бавно подобряване на нагласите на купувачите, отбелязва Knight Frank.

Като цяло цените на луксозните имоти в 45 града в света, включени в индекса Prime Global Cities на консултантската компания, са нараснали с 1,1% в годината до третото тримесечие, което е най-бавният темп от десет години насам.

Knight Frank отбелязва, че макар ниските лихви да са засилили привлекателността на имотите, обемът от продажби в луксозния сегмент на пазара, особено в най-големите градове в света, е намалял през 2019 г.

Продължителните преговори за Brexit, търговското напрежение между САЩ и Китай и протестите в Хонконг са сред факторите, които са засилили несигурността през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още