IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещания за „карантина в рая“ привличат жители на големи градове в света

Престоят във ваканционни имоти се удвоява, тъй като градските жители търсят убежище от огнищата на коронавируса

20:01 | 17.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Charles Mostoller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Charles Mostoller/Bloomberg

Жителите на градове по света са удължили значително престоя си в жилища за краткосрочен наем, тъй като търсят убежища, в които да избягат от коронавируса в огнища на заразата като Лондон и Ню Йорк, пише Financial Times.

Средната дължина на престоя във ваканционно жилище под наем е скочила от 4,5 на 9 дни, сочат данни на компанията Guesty, която предоставя софтуер на собствениците на жилища за краткосрочен наем в 80 страни.

Компанията за анализ на данни AirDNA, която следи обяви на компании като Airbnb и притежавания от Expedia конкурент Vrbo, е установила, че 50 на сто от новите резервации през последните седмици са за две или повече седмици.

„Дължината на престоя расте значително“, казва Веред Равив Шварц, главен оперативен директор на Guesty и допълва, че „в някои случаи има ръст на търсенето в селските райони“. Според нея тенденцията се дължи на хора, които искат да избягат от градовете, където вирусът се разпространява бързо. Шварц обаче допълва, че обемът на резервациите е намалял с няколко изключения.

Резервациите на обявени имоти в Airbnb, Booking.com и Vrbo са намалели с около 50% в градски райони на САЩ, но Guesty е установила, че в селските райони и покрайнините те са се свили само с 10%-20%. Сред най-устойчивите дестинации са градове като Хемптънс и Напа Валей, които се намират на два до три часа път с кола от големи градски центрове.

Собственици и управители на имоти за краткосрочен наем са реагирали на търсенето, като са обявили отстъпки за по-дългосрочен престой. Airbnb, която беше връхлетяна от криза със спад на резервациите от около 90% в някои градове, съобщи, че около половината от активните й обяви в момента предлагат отстъпки за престой от един месец нагоре. Миналата седмица тя въведе възможност за едномесечен престой на заглавната си страница.

Търсенето на имоти под наем в Aribnb по време на въведените от властите ограничения кара много собственици на жилища да ги рекламират като отворени за престой по време на блокадата – от едностаен апартамент в Куинсланд, Австралия, който се определя като „идеален за самоизолиране“ до вила във Флорида, която предлага „карантина в рая“.

Равив Шварц казва, че в обявите на някои имоти е посочено също, че включват ръкавици, дезинфектант и допълнително почистване.

Картината е сходна във Великобритания въпреки предупрежденията на правителството, че жителите на града не трябва да пътуват до второто си жилище, за да се предотврати разпространението на вируса. Миналата седмица Airbnb забрани всички обяви с изключение на жилищата, отворени за служители на първа линия, до 18 април.

Guesty съобщава, че през последната седмица на март по-малки градове като Ливърпул и Нотингам са получили повече резервации от предходните седмици, тъй като потребителите са потърсили бягство от Лондон.

„Ако трябва да работите от дома си за дълго време, защо да го правите в апартамент от 56 кв. м в Лондон, когато можете да имате връзка на хубаво местенце близо до брега?“, пита Мартин Луен, специалист в туристическата индустрия от инвестиционната банка Baird.

Но Ричард Кларк, анализатор в компанията Bernstein, предупреждава, че може да има рискове за собствениците на жилища за краткосрочен наем. „Изглежда, че предлагането се измества към по-дългосрочни наеми и хората с финансови затруднения няма да получат същата подкрепа от държавата като хотелите. Има и риск регулацията да се ускори с изясняването на въздействието върху недостига на жилища“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още