IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова борса ще позволява отделни имоти да стават публични

В началната си фаза IPSX ще оперира на регулиран пазар в рамките на ЕС, но вече не крие желанието си за разширяване

11:22 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първата борса за търгуване с недвижими имоти в Европейския съюз получи финансова подкрепа и може да заработи по-късно тази година, което ще бъде тест за включване и на други пазари, съобщава консултантската компания JLL.

Борсата International Property Securities Exchange (IPSX) съобщи този месец, че е получила значителна инвестиция от европейската компания за инвестиции и управление на активи M7 Real Estate.

IPSX - първата по рода си регулирана борса, ще позволи първично публично предлагане и търгуване на компании, които притежават единични активи в областта на бизнес имотите, и ще открие нов път за инвестиции на пазарите за бизнес имоти.

„Това може да послужи като тест, след което и други региони могат да обмислят нещо подобно“, казва Раян Северино, главен икономист в JLL.

В началото базираната в Лондон IPSX ще започне да оперира на регулирания пазар в рамките на ЕС, но вече не крие желанието си да разшири дейността си и на други големи пазари в бъдеще. Възможно е да се появят и алтернативни борси в други юрисдикции. Към момента, за да получат експозиция в областта на недвижимите имоти, инвеститорите трябва или да се ангажират с пряка собственост, или да инвестират в традиционни активи. При модела на IPSX институционални и частни инвеститори ще могат да инвестират в прозрачни обезпечени с бизнес имоти и търгувани на борсата акции.

„До момента публично търгуваните компании в областта на недвижимите имоти обикновено предлагат по-диверсифицирано портфолио. Идеята на IPSX е да улесни компании със само един недвижимит имот да станат публични“, казва Северино.

Предоставянето на собствениците на имоти на платформа, където да листват единичните си имотни активи, може да създаде възможности да достигнат до по-широк кръг от инвеститори, до които до този момент не са имали достъп. Освен това тя им дава нови възможности да излязат от инвестициите си в бизнес имоти.

Предоставянето на достъп до по-голям и по-разнообразен капитал винаги е добре дошло, казва Северино. Според него това дава възможност на инвеститорите да се насочат към отделни имоти, а не към имотно портфолио. Ако достатъчно единични сгради станат публични, инвеститорите ще имат повече време да създадат таргетирано портфолио, отговарящо в по-голяма степен на желания от тях риск и профил на представянето.

Големият въпрос е дали достатъчно единични сгради ще изберат да станат публични чрез IPSX, за да се създаде достатъчно значим пазар и възможност за избор на портфолио, отговарящи на нуждите на инвеститорите.

IPSX съобщава, че напредват разговорите с фондове за частни капиталови инвестиции в недвижимите имоти, държавни фондове, големи имотни компании и собственици или наематели на бизнес сгради, които търсят нов начин да извлекат печалба от имотните си активи.

„Ако борсата успее, виждам я по-скоро като нишов пазар, отколкото като голям играч, който обаче все пак може да играе значителна роля“, отбелязва Северино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още