IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландската компания CTP набра 854 млн. евро при IPO-то си

Компанията, която присъства и в България, инвестира в бизнес паркове и логистични имоти предимно в Централна Европа

12:45 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Нидерландската компания CTP, която е представена и в България, се прибави към поредицата първични публични предлагания в Амстердам тази година, като набра 854 млн. евро чрез листване на борсата Euronext, предава Financial Times.

CTP, която е регистрирана в Нидерландия, но централата й се намира в Прага, предложи 61 млн. нови акции на цена от 14 евро всяка, което оцени компанията на 5,6 млрд. евро.

Листването е поредната сделка на фона на оживения фондов пазар в Европа тази година, когато вниманието на инвеститорите се измества от компании, възползвали се от бума на онлайн търговията и работата от вкъщи, към други части на икономиката.

Европа регистрира най-доброто си начало на годината за нови листвания от 20 години насам с набрани 17,3 млрд. евро чрез IPO-та през 2021 г. спрямо 18,6 млрд. евро през 2000 г., сочат данни на Refinitiv. Лондон остава мястото, където се набират най-много средства чрез първични публични предлагания, въпреки че Амстердам се очертава като един от първите победители след Brexit.

Нидерландският град пое част от дела в търговията на Лондон след решението на Великобритания да напусне ЕС, а гъвкавите правила за листване на Euronext насърчават ръководители да листват там и своите дружества със специално предназначение.

Полската компания за доставка на пратки InPost, която осъществи първично публично предлагане в Амстердам, е най-голямото IPO в Европа от началото на годината, но компанията за доставка на храни Deliveroo вероятно ще й отнеме короната идната седмица с листването си в Лондон, при което се очаква тя да набере 8,8 млрд. паунда.

CTP, която изгражда и оперира бизнес паркове в седем страни в Централна Европа, има също опция за свръхразпределение (overallotment option) за продажба на още 9 млн. акции, ако има достатъчно търсене. Ако бъде упражнен изцяло, размерът на предлагането ще нарасне до 982 млн. евро, а свободно търгуваемите акции (free float) – до 17,7%.

Рамон Вос, главен изпълнителен директор, който основава CTP през 1998 г. и ще контролира 82% от компанията след листването, ако опцията за свръхразпределение бъде упражнена, заяви, че приходите ще бъдат използвани за ускоряване на растежа на компанията и за изплащане на част от дълга й.

„Нашият основен бизнес е Централна Европа и там се намира генериращата приходи част от портфейла ни, оттам идва и по-голямата част от растежа. Така че това е фокусът“, казва Вос пред Financial Times. „Ние сме и много предприемчиви и… се случва наематели да поискат от нас да предоставим имотни решения на места, където не сме активни. Затова решаваме много внимателно и много сериозно да обърнем по-голямо внимание на австрийския пазар, особено в и около Виена“, допълва той. По думите му компанията е започнала дейност и в Нидерландия.

Въпреки пандемията CTP, чиито паркове включват всичко – от бекофис операции до разпределителни центрове за логистични групи, отбеляза коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизации от 239,5 млн. евро през 2020 г., което е ръст с 12% спрямо 214,5 млн. евро през 2019 г.

Миналата година CTP навлезе и на българския пазар, като сключи най-голямата сделка на пазара на логистични площи – договор с логистичната компания DSV Road за продажба с обратно наемане на логистична база със застроена площ 11 600 кв. м в района на летището. Това беше и първото инвестиционно придобиване в България от страна на CTP.

През последните дни стана ясно, че компанията ще строи и най-големия логистичен парк в Сърбия близо до централната част на Белград, който се очаква да бъде завършен през първото тримесечие на 2023 г.

В Румъния CTP, която е най-големият собственик на складове в страната, планира да инвестира 250 млн. евро от набраните чрез IPO-то средства и да разшири портфейла си с имоти в северната ни съседка с 25% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още