IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата хотелска верига в света пуска десетки хиляди служители в отпуск

Намаляващата заетост заради коронавируса струва на американските хотели над 200 млн. долара на ден

15:08 | 18.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Scott Eisen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Marriott International започва да пуска в отпуск служителите в хотелите си, като мярката може да засегне десетки хиляди души, предава Bloomberg.

Говорителка на компанията, в чиито хотели работят около 130 хил. души, съобщи, че служителите ще запазят здравните си осигуровки засега. Тя затваря някои хотели и се нуждае от по-малко служители в обектите, които остават отворени, добави говорителката.

„Тъй като ограниченията за пътувания и усилията за социално дистанциране в света стават повсеместни, отчитаме значителен спад на търсенето в обектите ни по света за несигурен период“, информира компанията в комюнике.

„Приспособяваме глобалните си операции в съответствие със ситуацията, което означава или намаляване на часовете или временен отпуск за много от сътрудниците ни в нашите обекти“, се казва още в комюникето.

Епидемията от коронавирус струва на американските хотели 1,4 млрд. долара на седмица, тъй като срива търсенето на пътувания, показват данни от план на ръководителите на индустрията, който е бил представен вчера на среща в Белия дом.

Главният изпълнителен директор на Marriott Арни Соренсън и ръководителят на MGM Resorts International Джеймс Бърън са били сред представителите на индустрията, които са поискали помощ от държавата заради спирането на пътуванията, причинено от вируса.

Групата от ръководители, в която са участвали и представители на Walt Disney и Hilton Worldwide Holdings, е уведомила държавните ръководители, че намаляващата заетост струва на хотелите над 200 млн. долара на ден под формата на загубени приходи от стая при настоящите цени.

Авиокомпании, оператори на круизни кораби и хотелски компании теглят помощни кредити и търсят финансова помощ от федералното правителство.

По данни на Американската хотелска асоциация индустрията ще бъде принудена да закрие 1 млн. работни места през идните няколко седмици. Нейните ръководители обмислят идеи за запазване на служители и предотвратяване на съкращения за постоянно, съобщи говорителката на асоциацията Дженифър Майерс. Обсъждат се варианти за данъчни облекчения за компаниите, които запазят служителите си, както и инициативи за стимулиране на пътуването.

Семейният бизнес на американския президент Доналд Тръмп е свързан с притежанието на луксозни хотели, включително обект във Вашингтон, който беше обявен за продажба миналата година.

Същевременно казино индустрията планира да поиска капиталова подкрепа от Белия дом, която включва директни заеми, гарантиране на кредити и възстановими данъчни облекчения.

Професионална организация, представляваща собственици на търговски центрове, призова, от своя страна,  администрацията на Тръмп да предостави облекчения на търговци на дребно, ресторанти и собственици на молове, тъй като пандемията от коронавирус затвори търговски обекти в САЩ.

Правителството трябва да гарантира или покрие щетите заради спирането на бизнеса, съобщи Международният съвет на търговските центрове в писмо до Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и финансовия министър Стивън Манучин.

Затварянето на магазини „подлага на непреодолим натиск нашите членове и смятаме, че са необходими неотложни действия на федералното правителство“, съобщава групата в писмото си.

Администрацията обсъжда план, който може да включва разходи за 1,2 трлн. долара, включително директно плащане на 1000 долара или повече на американците до две седмици, за да се смекчат част от икономическите последици от разрастването на епидемията от коронавирус.

„Без осигуряването на стабилност на базата ни от наематели изплащането на до 1 трлн. долара секюритизиран и несекюритизиран дълг, подкрепящ индустрията на търговските центрове, ще бъде изложено на риск“, отбелязва в писмото главният изпълнителен директор на Международния съвет на търговските центрове Том МакГий. „Това ще застраши цялата индустрия и ще нанесе дългосрочни щети на финансовите пазари“.

Индустрията „ще изисква допълнителна федерална помощ, свързана с висящи задължения, както и данъчни и регулаторни облекчения“, допълва той.

Книжата на американските оператори на молове потънаха през последния месец. Компании като Simon Property Group и Macerich са отписали близо 60% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още