IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият в света пенсионен фонд се насочва към инвестициите в имоти

Японският държавен пенсионен инвестиционен фонд обяви, че ще се отдръпне от облигациите и акциите

11:22 | 25.06.13 г.
Най-големият в света пенсионен фонд се насочва към инвестициите в имоти

Публичният пенсионен фонд на Япония - най-големият в света с пул за 1,1 трлн. долара, може да започне да купува имоти, за да засили приходите си, според консултантската компания за недвижими имоти CBRE, цитирана от Ройтерс.

Това е възможност за водещите пазари като Лондон и Париж да се възползват от сериозен поток от средства.

По-рано този месец Японският държавен пенсионен инвестиционен фонд (GPIF) обяви, че ще се отдръпне от облигациите и акциите, за да започне да поема по-големи рискове.

Имотите обикновено носят по-висока доходност (доходи от наем като процент от стойността на имота) в сравнение с държавните облигации, тъй като са по-рискова инвестиция, за чиято продажба или покупка е нужно по-дълго време, а освен това съществува и опасност да не бъдат наети.

В същото време, на фона на рекордно ниските лихви в редица страни, много държавни облигации предлагат ниска или нулева възвръщаемост, което кара някои инвеститори да се насочат към имотите.

Според Саймън Бароуклиф от CBRE обикновено фондовете, навлизащи на пазара на имоти, отделят около 5% от инвестициите си за този сектор. Постепенно този дял се увеличава до 10%. Това означава сделки за до 100 млрд. долара в големи глобални градове като Лондон, Париж и Ню Йорк, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още