IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нает от Meta офис комплекс беше продаден на двойно по-висока цена

Сделката е знак на доверие към офисите в Силициевата долина въпреки забавянето на технологичните компании във връщането на служителите на работното им място

10:44 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Офис комплекс в Силициевата долина, нает през декември от Meta Platforms, се продава на два пъти по-висока цена в сравнение с платената за него миналата година, когато Tishman Speyer придоби имота. Това е знак на доверие дори в момент, когато плановете за завръщане в офиса на технологичната индустрия се забавят, пише Bloomberg.

CommonWealth Partners, базирана в Лос Анджелис инвестиционна компания с инвестирани 10 млрд. долара в имоти в САЩ, е придобила имота от Tishman, става ясно от съобщение в четвъртък. Продажната цена е 707 млн. долара за комплекса от 67 хил. кв. м, съобщава запознат със сделката източник, пожелал да остане анонимен заради конфиденциалния характер на подробностите по нея.

Tishman е платила 356 млн. долара през април м. г. за тогава празния бивш комплекс на NerApp, включващ четири офис сгради, два паркинга и пространство за отдих. През декември компанията майка на Facebook Meta нае целия комплекс.

„Продажбата и наемът показват, че Силициевата долина остава световен център на иновациите“, коментира главният изпълнителен директор на Tishman Роб Спейър в комюнике. „Освен това тази сделка показва, че пазарът за силно колаборативни, добре проектирани офис пространства с достъпни зелени площи и първокласни удобства все още е силен“, допълва той.

С новата сделка CommonWealth Partners ще разшири присъствието си в Сънивейл до близо 93 хил. кв. м.
Технологичните компании са сред най-агресивните наематели на офис площи в САЩ, въпреки че много от служителите им продължават да работят от разстояние.

Използването на офис площи в Сан Хосе, част от Силициевата долина, е 32% спрямо средно 41 на сто в САЩ, сочат данни на компанията Kastle Systems за седмицата до 1 юни.

Делът на свободните площи в Силициевата долина е 15,2% за първото тримесечие, сочат данни на консултантската компания JLL.

„С повторното отваряне на компаниите се очаква ръст на наемната активност“, съобщи компанията.

След години на стабилен растеж технологичните акции са сред най-големите губещи на Wall Street тази година, а съкращаването на работни места става обичайно. Говорител на Meta съобщи миналата седмица, че компанията няма планове за намаляване на служителите си. Книжата на базираната в Menlo Park социална мрежа са поевтинели с близо 42 на сто от началото на годината до сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още