IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемодателите на Острова все по-неохотно отдават имотите си на граждани на ЕС

Около 44% от хазяите в частния сектор по-скоро не биха отдали жилището на човек без британски паспорт

12:45 | 07.01.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската политика „Правото да отдавам“ (Right to Rent – държавна политика, при която наемодателите трябва да проверяват имиграционния статут на наемателите си, бел. ред.) създава враждебна атмосфера в частния наемен сектор в страната, тъй като все повече наемодатели отказват да обмислят отдаването на имота си на небритански граждани, включително на такива от Европейския съюз, съобщава propertywire.com.

Около 44% от хазяите в частния сектор по-скоро не биха отдали жилището на човек без британски паспорт при 42% преди година, сочи проучване на Асоциацията на жилищните наемодатели (RLA).

Проучването обаче показва още, че хазяите не са склонни да сключват договори с граждани от ЕС заради опасения около Brexit. Около 20% от наемодателите казват, че е по-малко вероятно да обмислят подобен ход спрямо 17% през 2017 г.

Изследването разкрива, че страхът нещата да се объркат означава, че 53% от наемодателите по-скоро не биха отдали жилището си на хора, чийто период на престой във Великобритания е ограничен, докато през 2017 г. този процент е 49%.

Схемата Right to Rent, която бе въведена през 2016 г., никога не е била особено популярна, именно защото изисква наемодателите да извършват имиграционни проверки, за да са сигурни, че няма да дадат имота си на някой, който няма право да живее във Великобритания.

Това означава, че наемодателите са отговорни за проверките на имиграционния статут на наемателите си и мога да бъдат преследвани, ако знаят или има „основателна причина да вярват“, че имотът, който отдават, е зает от някой, който няма право да наема жилище в страната.

RLA иска политиката да бъде премахната, твърдейки, че тя дискриминира срещу онези, които не могат лесно да докажат идентичността си, както и срещу родените в чужбина лица, чиито документи са непознати на наемодателите.

Асоциацията призовава още за спешни насоки от правителството, които да представят ясна информация на наемодателите за правото на европейските граждани да наемат имоти, особено в случай на Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Амнести
преди 5 години
Тия кочини в които живеят ако не ги вземат гастарбайтерите съвсем ще мухлясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още