IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на първокласни бизнес имоти в света са нараснали с 0,5% за година

Москва е начело с над 11% ръст на наемите, следвана от Токио и Гуанджоу в Китай

12:40 | 03.10.16 г.
<p>
	Наемите на първокласни площи в Москва са скочили с над 11% за една година. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Наемите на първокласни площи в Москва са скочили с над 11% за една година. Снимка: Pixabay

Наемите на първокласни бизнес имоти са се повишили с 0,5% в глобален план за една година до края на юни 2016 г., което е първият признак за възстановяване на сектора от 12 месеца, сочи индекс, цитиран от PropertyWire.

Москва е начело с 11,1% ръст на наемите на първокласни площи на годишна база, докато Северна Америка е най-добре представящият се регион в света за трето поредно тримесечие – наемите там са скочили с 4,4% за едногодишния период до юни.

От общо 17 града, включени в индекса на Knight Frank, в 10 се наблюдава повишение на наемите за периода. Най-слабо се представя Найроби, където наемите са паднали с 9,2% за година.

Токио се нарежда след Москва с покачване на наемите от 9%, на трето място е Гуанджоу в Китай (4,8%), следван отблизо от Ню Йорк (4,7%) и Торонто (4,1%).

Сериозен спад на наемите се отчита и в Цюрих, където нивата са се понижили с 7,7% за една година, както и в Хонконг – със 7,3%. Останалите градове, в които наемите вървят надолу, са Лондон (-3%), Сингапур (-2,3%) и Женева (-1,5%).

В Тайпе наемите на първокласни площи остават без изменение, а по-слаби повишения са регистрирани в Пекин и Тел Авив (по 0,7%), Кейптаун (1,5%), Шанхай (1,6%) и Виена (2,5%).

Индексът потвърждава данните за забавяне на пазара на наеми на първокласни площи в централен Лондон, където несигурността на финансовите пазари допринася за спада. В доклада към индекса се посочва, че данните за Лондон като цяло покриват периода до британския референдум за излизане от ЕС.

В него се обяснява също, че разликата между градовете с най-силен ръст на наемите и най-голям спад се увеличава значително. Разликата между Москва (най-силния пазар) и Найроби (най-слабия) е 20,3%, докато година по-рано сравнимата разлика е била 15,1%.

„Въпреки несигурността около Brexit и предстоящите президентски избори в САЩ започваме да виждаме по-положителен глобален икономически пейзаж“, коментира Таймур Хан, старши анализатор в Knight Frank.

„Устойчивите положителни икономически данни от САЩ, растежът на развиващите се пазари и повишеното търсене на стоки в Китай сигнализират за положителни перспективи пред останалата част от 2016 г. За пазарите на наем на първокласни площи тези фактори вероятно ще стимулират търсенето от страна на корпоративните наематели“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още