IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на апартаменти в Манхатън пак достигат рекорд, предстои натоварено лято

Средните наеми в нюйоркския квартал са нараснали с 226 долара само от март до април

12:52 | 13.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наемите на апартаменти в Манхатън са нараснали през април до рекорден връх за трети пореден месец и има индикации, че ще поскъпват още повече, предава Bloomberg.

Наемателите са плащали средно 3870 долара при новоподписани наемни договори миналия месец, сочат данните на компанията за оценка на имоти Miller Samuel и имотната агенция Douglas Elliman Real Estate. Това е ръст от 6,2% спрямо предишния рекорд от март и с 39% повече спрямо април 2021 г. В сурови цифри средните наеми са нараснали с 226 долара от март до април, много повече от повишението с 14 долара от февруари до март. Манхатън Манхатън

„Имаше някои индикации, че цените ще започнат да се увеличават или че ще се доближат до връхната точка, но сега имаме огромен ръст през април и признаци, че цените ще продължат да се покачват“, коментира Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. „Все още има изключителен потенциал цените на наемите да поставят рекорди, както и да се запази крайно малкият брой свободни апартаменти“, допълва той.

През април празните жилища за наем са били 1,55% от общите, като месецът се нарежда на второ място по най-ниско ниво на наличностите, откакто Милър започва да води статистика през 2014 г. Миналият месец е бил петият пореден, в който наличностите са били под 2%. Средното им ниво беше малко над 2% преди пандемията и близо 12% в началото на 2021 г. Манхатън Манхатън

Някои нюйоркчани сменят жилището си в търсене на по-изгодни сделки, след като са били уведомени за огромни повишения на наемите в настоящите им апартаменти, особено ако са постигнали сделките в най-вялите месеци от пандемията. Други се завръщат от убежищата си в покрайнините, но се натъкват на конкуренцията от новодошли, тъй като работодателите засилват изискванията си за завръщане в офиса и културният живот в града се възстановява.

„Ню Йорк определено е основна дестинация за хората. Неговата устойчивост явно се прояви в последните 12 месеца“, коментира Гари Малин, главен оперативен директор на компанията Corcoran Group. „Желанието им да са тук е силно, както винаги“, допълва той.

В края на миналия месец налични за наемане са били само 4709 апартамента, което е спад спрямо 20 743 година по-рано, когато Манхатън все още се бореше със свръхпредлагане на жилища. Заради ограниченото предлагане за собствениците на жилища не е необходимо да правят много отстъпки. Делът на новите наемни договори с „бонуси“, например безплатен месец, е бил 16% през април спрямо 48% година по-рано, сочат данните на Miller Samuel и Douglas Elliman.

Някои наематели, които не могат да си позволят жилище в Манхатън, се насочват към Бруклин, където цените също достигнаха исторически връх миналия месец. Средната цена от 3252 долара е нараснала с 1% спрямо март и с 20% спрямо година по-рано, отбелязва Corcoran в доклада си.

А най-конкурентните и скъпи месеци за наемателите вероятно предстоят.

Нюйоркчаните, които обикновено правят скок към закупуване на имот, са възпирани от растящите лихви по ипотечните кредити и високите цени на жилищата за покупка. Затова те остават на наемния пазар, където ще трябва да се конкурират с притока на новопристигащи в града, обяснява Малин.

„Периодът от май до август в исторически план е най-натовареният за наемния пазар“, тъй като завършили наскоро университет хора се установяват в града и започват работа, а други се местят по обичайния академичен график, казва той. „Мисля, че ни предстои доста натоварено лято“, допълва Малин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още