IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите ще са в по-силна позиция на офис пазара в Букурещ тази година

Свободните площи в румънската столица ще нараснат до 13%, сочат данни на консултантска компания

16:37 | 10.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Aga Luczakowska/Bloomberg</em></p>

Снимка: Aga Luczakowska/Bloomberg

Обемът на завършените офис площи в Букурещ ще намалее тази година до 200 хил. кв. м спрямо 286 хил. кв. м през 2019 г., но се очаква да достигнат 500 хил. кв. м през 2021 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието Romania-Insider.

В средносрочен план това вероятно ще повиши конкуренцията между предприемачите и собствениците на съществуващи модерни сгради, които са останали със 140 хил. кв. м свободни площи, след като някои от наемателите им са се изместили на други локации миналата година, сочи докладът.

В резултат на това наемателите ще бъдат на все по-силна позиция в процеса на преговорите – положение, което обичайно се определя като „пазар на наемателите“.

Свободните площи на офис пазара в Букурещ може да достигнат 12%-13% тази година спрямо 10,5% през 2019 г., смята Себастиан Драгомир, партньор и ръководител на отдел „Офис площи“ в Colliers International.

Над 365 хил. кв. м офис площи са били отдадени под наем в Букурещ през 2019 г., което е ръст с 12 на сто спрямо предходната година. Те са били свързани с разширяване на съществуващи договори за наем, навлизане на нови наематели на румънския пазар и премествания.

Освен това са били подписани договори за наем за 144 хил. кв. м офис площи, които ще бъдат завършени през 2020 или през следващите години.

Тази година се очертава като добра за офис пазара в Букурещ, като консултантите на Colliers прогнозират, че търсенето ще достигне около 320 хил. кв. м, от които 120 хил. кв. м нетни офис площи.Както и през миналите години IT компаниите и компаниите за финансови услуги ще бъдат основните двигатели на търсенето през 2020 г.

Наличните офис площи в румънската столица са достигнали близо 2,7 млн. кв. м миналата година, което е ръст с 12 на сто спрямо предходната година, сочат данните на Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още