IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млрд. евро са инвестирани в имоти в Румъния през миналата година

Инвестиционният обем в северната ни съседка е достигнал 5-годишен връх, сочат данни на консултантска компания

15:47 | 24.01.20 г.
<p>
	75% от сделките с бизнес имоти в северната ни съседка са били с офис сгради.&nbsp;<em>Снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg</em></p>

75% от сделките с бизнес имоти в северната ни съседка са били с офис сгради. Снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg

Обемът от инвестиции в недвижими имоти в Румъния е надхвърлил прага от 1 млрд. евро през 2019 г., достигайки 1,06 млрд. евро. Това се равнява на годишен ръст от 7% спрямо 2018 г., сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието Romania-Insider.com.

Представянето през 2019 г. е рекорд за последните пет години от гледна точка на инвестиционни сделки на румънския имотен пазар. Офис сегментът е генерирал най-големия обем от сделки, които са съставлявали близо 75% от общите трансакции на национално равнище.

„Апетитът за офис сгради в столицата остава висок и има много добри възможности както в добре установените зони, така и в централния бизнес квартал и северната част на Букурещ, както и в динамичните зони, които все още са на етап развитие, като западната част на града“, коментира Гийс Кломп, ръководител на отдел „Инвестиционни имоти“ в CBRE.

Израелски инвеститори са съставлявали около 36% от изтъргуваните обеми през 2019 г., следвани от румънски инвеститори с 26% и южноафрикански фондове със 17%.

„Румъния е все по-привлекателна дестинация за нови инвеститори и 2020 г. най-вероятно ще донесе нови имена на местния пазар подобно на 2019 г. Редица компании искат да разширят портфейлите си в Румъния, като се интересуват особено от придобиването на офис сгради и индустриални площи. Очакваме доходността да продължи да намалява както при офисите (в момента тя е 7%), така и в сектора на индустриалните имоти (7,75%)“, допълва Кломп.

Най-голямата сделка на румънския пазар през 2019 г. е била придобиването на портфейла от четири офис сгради на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle от израелската компания AFI Europe за над 300 млн. евро.

В същото време у нас бизнес имотите успяха да привлекат едва около 200 млн. евро през миналата година, а инвеститорите бяха основно местни играчи. Българският пазар остава встрани от вниманието на чуждестранните компании за инвестиции в недвижими имоти заради малките си мащаби, липсата на готови мащабни проекти след разпродажбата на големите търговски центрове в София и сделките с големи офис сгради през 2017 и 2018 г. и ниската ликвидност. Данни на румънското подразделение на консултантската компания Cushman & Wakefield от средата на миналата година показаха, че България е привлякла едва 2% от общите инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа през първото полугодие. 

Миналата година е била рекордна и за инвестициите в бизнес имоти в Европа, сочи отделен доклад на CBRE. Инвестираните средства в имоти в континентална Европа са достигнали 248 млрд. евро през 2019 г., което е ръст с 2% спрямо отчетените 243 млрд. евро през 2018 г. Ако се прибавят и Великобритания и Ирландия инвестиционните обеми достигат 315 млрд. евро през миналата година, което е понижение от 2% спрямо 322 млрд. евро през 2018 г., показват данните на CBRE.

Лекият спад се дължи на свиването на обемите във Великобритания с 19% до 60,3 млрд. евро през 2019 г. заради предпазливостта на инвеститорите, предизвикана от продължаващата геополитическа несигурност. Германия регистрира най-големия обем от инвестиции в бизнес имоти в Европа за втора поредна година - 83,8 млрд. евро, което е ръст от 8% на годишна основа. Франция, Холандия, Швеция, Италия, Ирландия, Австрия и Португалия са отбелязали най-високия обем от инвестиции в имоти в историята си през миналата година.

Офисите са били най-предпочитаният от инвеститорите сегмент на бизнес имотите в Европа с привлечени 133,7 млрд. евро през миналата година, което е ръст с 3% на годишна база. Многофамилните жилищни сгради са на второ място по популярност с инвестиционен обем от 52,5 млрд. евро. Той намалява с 2% спрямо 2018 г., показват данните на CBRE.

На трето място са индустриалните имоти с общ обем на инвестициите от 35,3 млрд. евро, като той нараства с 3% спрямо 2018 г. В същото време сривът при търговските площи продължава заради конкуренцията на онлайн търговията. Сегментът е привлякъл инвестиции на стойност 38,3 млрд. евро, което съставлява спад от 26 на сто спрямо 2018 г. 25,5 млрд. евро са били инвестирани в хотели в Европа през миналата година, като обемът им е нараснал с 5% спрямо 2018 г.

CBRE отбелязва, че пазарната среда през 2020 г. остава благоприятна заради положителните нагласи на инвеститорите и по-ниските лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още