IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международното летище в Дубай вече е най-голямото в света

През най-голямото летище в емирството са преминали 71 млн. международни пътници през 2014 г.

09:59 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Emirates Airlines Тим Кларк (вляво) и&nbsp;главният изпълнителен директор на Дубайското летище Пол Грифитс (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Emirates Airlines Тим Кларк (вляво) и главният изпълнителен директор на Дубайското летище Пол Грифитс (вдясно). Снимка: Ройтерс

Международното летище в Дубай (Dubai International Airport) изпревари лондонското "Хийтроу", превръщайки се в най-голямото летище в света през 2014 г., предава CNBC.

През най-голямото летище в емирството са преминали около 71 млн. международни пътници през изминалата годината, посочи главният изпълнителен директор Пол Грифитс. За сравнение - пътникопотокът през "Хийтроу" е възлизал на 68,1 млн. пътници.

"Хийтроу" губи много трафик за разлика от Дубай, защото ние сме в състояние да се погрижим за връзките, които "Хийтроу" вече няма капацитет да обслужва", каза Грифитс, позовавайки се на факта, че най-голямото британско летище работи при почти пълен капацитет на своите две писти.

В края на 2013 г. специално създадената Комисия за разширяване на капацитета на летищата в Обединеното кралство посочи, че нови писти на летищата "Хийтроу" и "Гетуик" са сред вариантите, които са възможно решение на проблема с авиотрафика на Острова.

Анализът на комисията показа необходимостта от коригиране на настоящите дадености, които биха могли да засегнат чувствително както самия трафик, така и дори цялата икономиката на Великобритания.

Очаква се окончателният доклад на специализирания орган да се появи до лятото на 2015 г.

Общият брой на обслужените пътници на "Хийтроу" (вътрешни и международни) е бил 73,4 млн. през миналата година, или с 1,4 на сто повече в сравнение с 2013 г. Най-голямото летище на Острова отчете силно нарастване на трафика по маршрути към нововъзникващите пазари, в това число Китай и Мексико.

Въпреки това Грифитс, който е бивш ръководител на "Гетуик", казва, че Дубай ще продължи да се развива силно, добавяйки, че е "много малко вероятно Великобритания да си възвърне първото място в международния превоз на пътници".

Според експерти възходът на Международното летище в Дубай се корени в експанзията на Emirates Airline – държавният превозвач, който бе създаден през 1985 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още