IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазините в Англия отварят врати, докато икономиката се срива

Само 15% от британските потребители са оптимисти, че икономиката може да се върне към нормалното през идните няколко месеца

21:35 | 15.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Обектите за търговия на дребно в Англия, продаващи стоки от неосновна необходимост, отварят врати в понеделник за първи път от март насам, тъй като правителството смекчава ограниченията, които въведе за спиране на коронавируса, предава Bloomberg.

Магазините инсталираха плексигласови прегради, „станции за хигиенизиране“ и други елементи, за да направят пазаруването хигиенично, след като отворят врати. Дали клиентите ще се чувстват достатъчно сигурни, за да се върнат в голям брой предстои да се види.

Връщането на хората в магазините е много важно за индустрията с търговия на дребно във Великобритания, оценявана на 400 млрд. паунда (500 млрд. долара) и за страната като цяло, която разчита на разходите на клиентите за около 60% от брутния си вътрешен продукт. Търговците на дребно са наели над три милиона души и допринасят за социалната и икономическата тъкан на градските центрове в Англия.

В основния си магазин на Oxford Street Marks & Spencer Group е инсталирала най-малко 20 големи надписа, 150 маркировки на пода, напомнящи за необходимостта от социално дистанциране, плексигласови прегради на 11 каси и три пункта за дезинфекциране на ръцете на основните си входове. Пробните и кафенетата ще бъдат затворени, а услуги като нагласяване на сутиена са замразени. Търговци на дребно на други места предприемат сходни стъпки.

„Определено искаме да върнем известно доверие към търговската ни улица, тъй като три месеца бяхме под блокада“, казва пред Bloomberg TV Джейс Тайрел, главен изпълнителен директор на New West End Company, която представлява над 600 магазина в Уест Енд в Лондон. “Усещането ще е много различно“, допълва той.

Британската икономика се сви с една пета през април и може би се насочва към най-големия си спад от три столетия през 2020 г. За да насърчи потребителите да се върнат в магазините, премиерът Борис Джонсън предложи по време на пътуване в неделя до търговския център Westfield правилата, изискващи хората да спазват отстояние от два метра на публични места, да бъдат смекчени с намаляването на броя на заразените. „Хората трябва да пазаруват и да го правят уверено“, допълни той.

„Разбира се, че социалното дистанциране и безопасността трябва да са приоритет. Но разликата между два метра и един метър, ако вземем предвид ресторантьорския сектор, който подкрепя търговията на дребно и търговските улици, е между 30% и 70% търговия, така че това е огромна промяна“, коментира Тайрел.

В отчаян опит да рестартира икономиката Джонсън трябва да избегне отприщването на втора вълна на вируса. Великобритания изостана от европейските си съседи в справянето с пандемията и повторното отваряне на бизнеса. Над 41 700 души починаха от вируса във Великобритания, най-големия брой в Европа, което подкопа доверието в правителството и засили безпокойството на много хора от връщането към препълнените влакове, градски центрове и молове.

„Трябва да накараме британската икономика да заработи отново на пълни обороти, като в същото време гарантираме, че хората са в безопасност и ще избегнем втори пик на заболяването“, написа в статия за вестник Express министърът по въпросите на бизнеса Алок Шарма. „Великобритания може да се радва отново на пазаруването, макар и не по същия начин както преди“, допълни той. Британски Британски

Доверието на потребителите, че търговците на дребно правят всичко възможно да са в безопасност е още по-важно в момент, когато доверието в правителството и икономиката е ниско. Джесика Мултън, ръководител на търговията на дребно за Великобритания в компанията McKinsey & Co., съобщава, че според последното допитване на компанията само 15% от британските потребители са оптимисти, че икономиката може да се върне към нормалното през идните няколко месеца.

По същия начин допитване сред над 1000 потребители на компанията за пазарни анализи Dynata показа, че 42% от потребителите смятат, че все още е твърде рано за отваряне на магазините. Една десета от тях са заявили, че смятат да посетят магазин, продаващ стоки от неосновна необходимост, в понеделник. Макар че магазините във Великобритания отново отварят врати, тези в Шотландия имат различен график.

„Не се интересувам толкова много от пазаруване в момента“, казва Джоан Джеймс, основател на Jo & Co Property Management в южната част на Лондон. „Ходенето с маска на лицето е доста неудобно, така че това със сигурност ще отнеме цялото удоволствие от пазаруването. Освен това много свикнах да ми доставят всичко, от което се нуждая, до вратата“, допълва тя.

Колебанието на потребителите да се върнат в магазините е добре дошло за онлайн търговци на дребно като Asos, Boohoo Group и Amazon.com, които вече получиха тласък по време на пандемията.

Мултън казва, че опитът на Германия и Австрия, където магазините отвориха над един месец по-рано, показва, че някои локации се възстановяват по-бързо от други. Британски Британски

Местните търговски улици например се справят по-добре от затворените молове или оживените локации в градските центрове, които изискват хората да пътуват с автобус или влак. Носенето на маска става задължително в градския транспорт в Англия от понеделник, което е друг потенциален обезсърчаващ фактор.

В страните в Европа, където магазините отвориха отново врати, търговците на дребно имат много по-малко потребители, но средните покупки са скочили с между 10% и 40%. „Хората пазаруват по-малко и ходят по-рядко до магазина, отколкото преди, но купуват повече, когато пазаруват. Има много натрупано търсене“, казва Мултън.

За някои британски търговци на дребно, които седят върху планини от непродадени наличности, може би вече е малко късно. Последиците от принудителното затваряне вече карат много магазини и ресторанти да започнат процес по обявяване в несъстоятелност, може да ги последват и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още