IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk ще се фокусира върху ключовите дейности

Компанията продава сериозен дял от най-голямата търговска верига в Дания - Dansk Supermarked, и веригата F. Salling, може напълно да излезе от бизнеса след 5 г.

09:17 | 09.01.14 г.
Maersk ще се фокусира върху ключовите дейности

Датският конгломерат A.P. Moller-Maersk е постигнала договореност да продаде сериозни дялове от най-голямата търговска верига в Дания, както и верига от хранителни магазини като част от стратегията си за орязване на неключовите дейности в опит за засилване на финансовите резултати, предаде Ройтерс.

От фирмата обявиха, че продават 48,7% от Dansk Supermarked, която има 1 200 супермаркета в Скандинавския регион, Германия и Полша, както и 18,7% от веригата F. Salling за около 3,1 млрд. долара. Акциите ще бъдат придобити от частната Salling Companies, която основа Dansk Supermarked заедно с Maesk преди 50 години.

Maersk, която е най-голямата датска компания по приходи, продава дяловете като част от петгодишен план за съкращаване на огромната си бизнес империя до пет основни дейности с цел да се увеличи доходността от инвестирания капитал. Фирмата има около 1000 дъщерни дружества по целия свят.

В краткосрочен план целта на фирмата е да съкрати нетния си дълг, който към края на септември миналата година възлиза на 12,1 млрд. долара.

Според анализатора от Sydbank Якоб Педерсен акционерите на Maersk могат да получат невероятен дивидент в началото на 2015 г. По думите му цената на Dansk Supermarked надхвърля очакванията му, като оценката на фирмата е по-висока от сравними европейски търговски вериги. Той твърди, че това се дължи отчасти на имотите, които Dansk Supermarked притежава.

Сделката включва опция Maersk да продаде останалия си дял от 19% в двете вериги след пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още