IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон се нуждае от 5,4 млрд. евро на година за достъпни жилища

Моделът на финансиране на правителството трябва да се промени основно, смятат жилищни асоциации

21:27 | 25.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон се нуждае от около 4,9 млрд. паунда (5,4 млрд. евро) на година за осигуряването на достъпни жилища. Това е седем пъти повече от средствата, които получава в момента британската столица, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Данните са от първия по рода си анализ на групата G15, обединяваща най-големите жилищни асоциации, съвети и жилищни експерти към градския съвет в Лондон. Според документа увеличаването на средствата за града ще помогне за задоволяване на огромната нужда от достъпни жилища, по-голямото внимание към социалните жилища  под наем и растящите строителни разходи.

Към момента кметът на Лондон Садик Хан получава около 700 млн. паунда (782 млн. евро) за достъпни жилища на година от правителството. Миналата година е започнало строителството на рекордните 14 544 достъпни жилища, включително на близо 4000 социални жилища под наем. Това е най-големият брой, откакто градският съвет пое контрола върху жилищните инвестиции в столицата, и надхвърля целта от 14 хил. жилища, договорена с министри в правителството.

Настоящата програма за достъпни жилища на кмета на Лондон, чието изпълнение започна през 2016 г., изтича през март 2022 г. Експертите от групата G15 проучили съвместно с градския съвет какво финансиране ще е необходимо за последващата 10-годишна жилищна програма до 2032 г.

Според проектоплана на кмета на Лондон са необходими 65 хил. нови жилища на година, от които 50% трябва да са достъпни. 10-годишната програма цели осигуряването на 325 хил. нови достъпни жилища, от които 70%, или 22 750, трябва да са социални жилища под наем, 20%, или 6500 - жилища със споделена собственост, а 10%, или 3250 –  жилища със средно равнище на наема.

Осигуряването на този брой нови социални  жилища под наем и други достъпни жилища ще изисква значителни субсидии, отбелязват авторите на доклада. Освен това строителните разходи ще нарастват с 3,4% до 2023 г., което наред с инфлацията и променливия жилищен пазар означава, че необходимите субсидии за осигуряването на жилищата, от които Лондон се нуждае, са значително по-големи в сравнение с десет години по-рано.

Според Пол Хакет, президент на групата G15, жилищните асоциации са проявили голяма гъвкавост през последните години на фона на понижаването на субсидиите от 2011 г. насам, като са изградили повече жилища за продажба, за да финансират строителството на достъпни жилища.

„Но сега големите асоциации в Лондон финансират до 85% от разходите за нови жилища със собствени ресурси. На фона на забавянето на частния пазар, този модел на кръстосани субсидии е на точката на пречупване“, казва Хакет.

„Изследването показва, че за изграждането на желания брой наистина достъпни жилища подходът на правителството към финансирането трябва да се промени основно. Необходимо е да се върнем към по-високи субсидии и да договорим дългосрочни споразумения, които да ни дадат инструментите да продължаваме да се борим с жилищната криза“, допълва Хакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още