IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в Манхатън се конкурират ожесточено за оскъдно предлагане

Сделките над офертната цена надхвърлят 9% от всички трансакции през първото тримесечие, най-високият дял от четири години насам

12:07 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на апартаменти в Манхатън продължават да растат силно през първото тримесечие, а увеличаващото се търсене се сблъсква с криза на наличностите и предизвиква ожесточено наддаване за все по-голям дял от сделки, пише Bloomberg.

Финализираните продажби над офертната цена са съставлявали 9,3% от всички трансакции, най-високият дял от четири години насам и повишение спрямо 3% през първото тримесечие на 2021 г., сочи доклад на компанията за оценки на имоти Miller Samuel и на имотната агенция Douglas Elliman Real Estate.   Манхатън Манхатън

Конкуренцията е била засилена на пазара на луксозни имоти, който отчита втори по големина дял на ожесточени наддавания в последните пет години, откакто двете компании набират данни. Обявите за луксозни имоти, представляващи имотите в топ 10% на пазара, са намалели на годишна база за трето поредно тримесечие и са останали под нивата си преди пандемията.

Общо покупките на апартаменти в Манхатън са възлезли на 3585, най-високото ниво за първото тримесечие от над три десетилетия, откакто Miller Samuel публикува данни. Сделките са нараснали с 46% на годишна база, когато ограниченията заради COVID-19 и политиките за работа от разстояние направиха града непривлекателен за някои купувачи.

Сега все повече служители се връщат в офисите си и културният живот в Манхатън насърчава купувачите да се насочват към квартала.

„Пазарът не е толкова трескав, колкото беше, но ритъмът му е необичайно бърз“, коментира Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

Наличностите са намалели с 4,4% на годишна база до 6906 апартамента в края на тримесечието. При настоящия темп на сделки ще са необходими 5,8 месеца за продажбата на всички домове. Това е доста под 10-годишното средно равнище от около осем месеца, сочат данните на Miller Samuel.

Средната цена на финализираните през тримесечието сделки е 1,19 млн. долара, което е ръст с 11% на годишна база. Около 47% от покупките са осъществени в кеш, което отговаря на средното равнище за пазара и е признак, че растящите лихви по ипотечните кредити няма да намалят търсенето, смята Джонатан Милър.

В доклада си да продажбите на жилища в Манхатън Coldwell Banker Warburg отбелязва, че очаква повече апартаменти да излязат на пазара през пролетта, когато купувачите също излизат от зимен сън. Търсенето може да е особено високо сред купувачи, които искат да се възползват от по-ниските лихви преди повишаването им, отбелязва консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още