IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът замрази и програмата "Златна виза" в Гърция

От началото на годината са издадени само 227 разрешения за местопребиваване на инвеститори в имоти в страната

14:15 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

2020 ще бъде първата година, през която програмата „Златна виза“ в Гърция ще отбележи спад заради пандемията от коронавирус, сочат данни на гръцкото министерство на миграцията, цитирани от вестник „Катимерини“. Програмата предоставя разрешително за пребиваване на граждани на страни извън Европейския съюз, които са инвестирали над 250 хил. евро в гръцки имоти.

Последните данни сочат, че общият брой на петгодишните разрешения за пребиваване, издадени миналата година, е достигнал 3080, което е нов връх за една година. Това е ръст с 39% спрямо 1881 разрешения през 2018 г.

Очакванията са обаче, че 2020 ще бъде първата година със спад в представянето на програмата. Статистиката за първото тримесечие сочи, че са били издадени само 227 разрешения заради въведените ограничения на движението на китайските граждани в края на януари. Жители на азиатската страна проявяват най-голям интерес към програмата „Златна виза“.

По последни данни до края на март тази година от задействането на програмата са издадени 7414 разрешения, като почти три четвърти от тях (72,2%) са отишли при 5352 китайски инвеститори. Тези данни илюстрират значението на китайския пазар за гръцката програма.

Преди пандемията на събитие в началото на годината членове на Асоциацията на китайските инвеститори в Гърция прогнозира, че китайските инвестиции на гръцкия имотен пазар тази година ще са в диапазона между 800 млн. евро и 1 млрд. евро.

Днес дори най-оптимистичните прогнози не предвиждат повече от 500 млн. евро и то само ако икономиката и имотният пазар поемат нагоре от юни, за да позволи сключването на значителен брой сделки от третото тримесечие нататък.

В този контекст представители на индустрията твърдят, че възстановяването на Китай и връщането му към нормално развитие е необходима стъпка за връщане на търсенето на гръцкия жилищен пазар. Но фактът, че проблемът с COVID-19 се премести в Европа, включително Гърция, удължава възприетия подход на изчакване от тези инвеститори. Затова следващите месеци вероятно ще останат спокойни за този пазар, тъй като финализирането на имотни сделки в момента на практика е невъзможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още