IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да изтрие половината от жилищното строителство в Лондон

Частният сектор може да завърши само 10 хил. нови домове в британската столица тази година

12:29 | 22.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Коронавирусът нанася тежък удар на жилищния пазар в Лондон, а ограниченията за строителството заплашват да превърнат вече далечни цели в невъзможни за осъществяване, пише Financial Times.

Частното строителство в британската столица може да намалее с над 50%, ако пандемията остави строителните обекти затворени до юли, предупреждава консултантската компания CBRE. Това би означавало, че само 10 хил. жилища ще бъдат доставени тази година от частния сектор спрямо средно 22 хил. на година през последните пет години. Дори работата да бъде възобновена идния месец, CBRE очаква, че само 15 хил. жилища ще бъдат построени от частни строителни компании тази година.

Жилищни асоциации и местните власти, които прибавят хиляди жилища на година, също бяха принудени да спрат строителните дейности. Въпреки че правителството не нареди затваряне на обектите, повечето компании за жилищно строителство спряха работата, тъй като мерките за социално дистанциране затрудняват безопасната работа.

Пандемията задълбочава дългогодишния недостиг на нови жилища в Лондон. Строителството на жилищни имоти с инвестиционна цел е един от най-големите двигатели на растежа на жилищния пазар в британската столица през последно време. Но строителството на тези имоти, които обикновено са част от големи частни проекти, управлявани от корпоративни собственици на имоти, губи пара.

Броят на планираните жилища с инвестиционна цел към момента е 37 299, което е с 10 на сто под планираните 41 322 жилища през същия период на миналата година, сочат нови данни на Британската имотна федерация. В други градове в страната броят на планираните жилища с инвестиционна цел нараства с 41 на сто.

Забавянето в Лондон отчасти се дължи на „много промени в политиката за планиране през последните четири години“, казва Иън Флечър, директор на отдел „Имотни политики“ в Британската имотна федерация. Кметът на Лондон Садик Хан увеличи целта за строителство на достъпни жилища от 35% на 50% от всички нови домове и намали ограниченията за гъстота по време на мандата си.

Но много от стремежите на Хан все още не са включени в Плана за Лондон, ръководство за строителство, в което са включени цели за нови жилища по квартали. Последната версия на плана все още е в етап на подготовка. Миналия месец документът, който беше публикуван за първи път за консултации през 2017 г., беше върнат на Хан от държавния секретар по жилищната политика Робърт Дженрик с някои остри критики.

„Лудост е град с подобни мащаби да не може толкова дълго време да задейства план и това усложнява живота на строителните компании. Може да обсъждаме как да бъде разрязана тортата, но в крайна сметка се нуждаем от силен сектор на жилищното строителство, на социалните жилища и на жилищата с инвестиционна цел“, отбеляза Флечър.

Настоящият План за Лондон предвижда строителството на 42 389 нови жилища на година в града. Тази цел никога не е била постигана.

„Броят на завършените жилища достигна връх през 2016 г. с 39 569 новопостроени имота, след това дойдоха несигурността около Brexit и спадът на заявленията за строеж“, коментира Дженет Сийбритс, ръководител на жилищните изследвания в CBRE.

Проектът на Плана за Лондон е значително по-амбициозен и призовава за строителството на 64 935 нови жилища на година.

„Знаем от финансовата криза през 2008 г., че икономически сътресения може да причинят дълбоки и трайни щети на жилищния пазар и на осигуряването на нови жилища“, казва Том Копли, заместник-кмет на Лондон по жилищната политика и жилищното строителство.

„Ще създадем план за възстановяване за сектора, който ще се стреми да гарантира, че той не само е в добра позиция за последващ скок, а и че устойчивостта му в дългосрочен план се подобрява и че можем да предоставим социалните жилища под наем, от които Лондон така отчаяно се нуждае“, допълва той.

Коронавирусът обаче вероятно ще забави строителството в обозримо бъдеще, смята Сийбритс. „Продажбите на земя, предоставянето на разрешения за строеж, новите заявления – всички просто ще стагнира. Няма да имаме толкова много жилища в строеж“, очаква тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sando1
преди 3 години
Тоз вирос гумичка за *** ли има :). Божидарке, не е ли по-добре да използвате израза: "да намали наполовина"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още