IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-скъпите и най-евтините места за покупка на имот в Гърция?

Атинската ривиера оглавява класацията за най-скъпи жилища в южната ни съседка

19:13 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Цените на имотите в Гърция нарастват до безпрецедентни нива през 2022 г., като Атинската ривиера и Цикладските острови оглавяват възстановяването след COVID-19 на имотния пазар, пише онлайн изданието Greek Reporter.

Според приложението за търсене на имоти в Гърция Spitogatos южните околности на Атина са най-скъпите райони за покупка на имот.

Средните цени по Атинската ривиера достигат 3067 евро на квадратен метър, което е повишение с 10,9% спрямо същия период на 2021 г.

Огромното преустройство на бившето летище в Атина „Елиникон“ вече доведе до засилен интерес към недвижимите имоти.

„Строителството на имоти в „Елиникон“, който е смятан за най-големия проект за градско обновяване в Европа, ще има значително въздействие върху имотния пазар, особено в южните околности на Атина, като ще повиши още повече цените както на имотите под наем, така и за покупка“, коментира Ана Вукович, управляващ директор на консултантската компания Colliers International в Гърция.

Търсенето на имоти на Атинската ривиера повишава цените на имотите и в съседната Пирея, където ръстът е в размер на 11,9%. Цените в центъра на Солун са нараснали с 11,7%.

Цикладските острови са на второ място сред най-скъпите райони за покупка на имот в Гърция. Цените там са се покачили с 6,9% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. Средно един имот на Цикладските острови струва 2887 евро на квадратен метър.

Цикладските острови винаги са били магнит за инвеститори, главно чужденци от САЩ и Австралия, а също и за традиционни купувачи от Великобритания, Франция, Италия и Близкия изток.

Миконос и Санторини са най-скъпите острови за покупка на имот на Цикладите. Според неотдавашно допитване на финансовия сайт Oikonomikos Tachydromos (OT) офертните цени за луксозни имоти в Миконос варират от 5500 до 7500 евро на квадратен метър, а в някои случаи средната цена на квадрат на вилите надхвърля 10 хил. евро.

Санторини също отчита силен ръст на имотния пазар, тъй като търсенето от Азия и особено от Китай тласка цените на имотите до нови висини. Според OT цените на жилищата без гледка към селището Акротири варират от 3500 до 4000 евро на квадратен метър, но в зависимост от гледката може да достигнат до 6000 евро на квадрат. Къща с гледка към известната лагуна калдера на Санторини струва над 10 хил. евро на квадратен метър.

Други Цикладски острови като Парос, Наксос, Сирос, Тинос, Милос и Аморгос също отчитат значителен ръст на цените на имотите.

Инвестиции от чуждестранни купувачи

В последните години инвестициите от чужденци нарастват и много от тях осъществяват мечтата си да притежават лятно ваканционно жилище в Гърция.

Силното търсене и високата инфлация се очаква да задържат ръста на цените на жилищата през 2022 г. Инфлацията, която достигна 11,3% през май, подкрепя тази тенденция, тъй като много инвеститори предпочитат да вложат парите си в дом с добър потенциал вместо да наблюдават как стойността им намалява в банкова сметка.

Изследване показва, че гръцките активи са най-добре представящите се в Средиземноморието, като цените на наемите нарастват.

Данни на компанията Algean Property показват, че Миконос оглавява класацията по най-висока доходност в региона с възвръщаемост от 7,4% спрямо 4,3% в Ница и 4,2% в Марбеля. Парос е на второ място с доходност от 7,1%, а Санторини заема третото място с 6,3%.

„За разлика от случилото се по време на пандемията, все повече имоти се реновират в градските центрове, покрайнините и гръцките острови“, коментира Анна Кораки, основател и управляващ партньор в адвокатската кантора Koraki Law, която предоставя правни услуги за бързо и ефективно завършване на всички етапи от процедурата по покупка, продажба или отдаване под наем на имоти.

„Търсенето нараства и в много райони надвишава предлагането“, което тласка цените нагоре, допълва Кораки.

Най-евтините райони за покупка на имот в Гърция по данни на Spitogatos, са Кукуш със средна цена на квадратен метър от 688 евро и Кожани с 688 евро.

Най-голям спад на цените през 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. е отчетен в Драма, Северна Гърция, където имотите са поевтинели с 11,3%, следвана от Теспротия в Северозападна Гърция със спад на цените от 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още