IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои градове привличат най-много инвестиции в недвижими имоти?

Големите седем, определени от JLL, са Лондон, Ню Йорк, Париж, Хонконг, Токио, Сингапур и Сеул

14:07 | 03.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите глобални градове в света са седем – Лондон, Ню Йорк, Париж, Хонконг, Токио, Сингапур и Сеул, показва последният доклад World Cities: Mapping the Pathways to Success на консултантската компания JLL, изготвен в сътрудничество с The Business of Cities. Големите градове в света са разделени в десет категории в зависимост от различните възможности, които предоставят на инвеститорите в недвижимите имоти, на предприемачите и на корпоративните наематели.

Големите седем са най-влиятелните и свързани градове и заедно са привлекли около 25% от капиталите, инвестирани в бизнес имоти, и са регистрирали най-силния растеж на наеми на луксозни офис сгради от 2000 г. насам. Те обаче са сред най-цикличните пазари, отбелязва JLL.

След тях в класациите по инвестиции в недвижими имоти и растеж на наемите обикновено се нареждат „претендентите“ - Сан Франциско, Амстердам, Мадрид, Сидни, Торонто, Лос Анджелис, Чикаго, Шанхай, Пекин и Вашингтон, които се съревновават с големите по инвестиции и привличане на таланти. Те са регистрирали най-бързия растеж на инвестициите в недвижими имоти в последните десет години и един от най-високите растежи на наемите на офис сгради от 2000 г. насам, като отстъпват само на големите седем.

Следващата категория „Градове от новия свят“ е разделена на три подкатегории:  „Influencers”, “Innovators” и „Lifestyle”. В първата подкатегория попадат Виена, Барселона, Франкфурт, Маями, Женева, Киото и Брюксел. Тези градове разполагат със стабилен и привлекателен имотен пазар, приемат транснационални институции и имат оживена търговия. Тези градове са регистрирали най-слабата волатилност на цените на наемите на офис сгради от 2000 г. насам. Те привличат все повече нови инвеститори, какъвто е случаят с Франкфурт, пише испанското икономическо издание Expansion.

Само в последното тримесечие на миналата година в града са били инвестирани над 3 млрд. евро в недвижими имоти, близо 50% от общите инвестиции за годината, които достигат 6,7 млрд. евро, сочат данни на CBRE. Пазарът на офис сгради пък е постигнал двуцифрен растеж, отбелязва JLL.

Наемите на луксозни офис сгради в Брюксел достигат 300 евро/кв. м, във Франкфурт – 456 евро/кв. м, а в Женева – близо 700 евро/ кв. м. Барселона оглавява класацията в тази група заедно с Франкфурт  по наеми на търговски площи на най-големите улици, които надхвърлят 3 300 евро/кв. м, сочат данните на JLL.

Сред градовете-иноватори попадат Остин, Берлин, Бостън, Денвър, Дъблин, Милано, Мюнхен, Сан Диего, Сиатъл, Стокхолм и Тел Авив. Общото между тях е, че са привлекателни за технологичния и научния сектор и поради това са създали предприемаческа среда в служба на иновациите.

Тук се намират централите на големи глобални компании в тези сектори като Amazon в Сиатъл и европейската централа на Google в Дъблин. „Тези градове не само привличат големи чуждестранни инвестиции, а се възползват от зрялата и продуктивна система на местните компании, специализирани в технологиите“, отбелязват авторите на доклада. Обемът на инвестициите е нараснал с 50% от 2006 г. насам и това е позволило на градовете да постигнат голям напредък в областта на качеството на живот и да продължат да привличат таланти.

Сред 12-те града в категорията на иноваторите JLL отличава Бостън, който е привлякъл най-много инвестиции в недвижими имоти, следван от Сиатъл. В Европа лидер е Берлин, „който вече е на позиция да догони по-горната група“ благодарение на растежа на чуждестранните инвестиции. Германската столица отстъпва само на Лондон и Ню Йорк през 2017 г.

Градовете-иноватори са се отличавали с достъпността на цените на офис сградите си, но според доклада на JLL растежът на наемите там става обезпокоителен. Такъв е случаят със Стокхолм, където цените на наемите на луксозни офис площи са сходни с тези в Париж и са се удвоили в последните девет години, достигайки 700 евро за кв/м.

В категорията „лайфсайл“ попадат Оукланд, Брисбейн, Копенхаген, Хамбург, Хелзинки, Мелбърн, Осло, Ванкувър и Цюрих. В тези градове е регистрирано най-голямо повишение на наемите на офис сгради сред градовете от новия свят от 2000 г. насам, като сред лидерите са Оукланд, Хелзинки и Ванкувър.

Мелбърн е най-привлекателният град за инвестиции в недвижими имоти в тази подкатегория, като трайно се установява сред 30-те най-предпочитани дестинации за инвестиции в имоти в света.По отношение на наемите на офис сгради начело в тази група е Копенхаген с цена от 255 евро/кв. м, сходна с равнището на наемите в Барселона, Щутгарт и Варшава.

Другата голяма категория, определена от JLL, е „Бурноразвиващи се градове в света“ и тя също е разделена на три подкатегории - „Megahubs” (Истанбул, Москва, Мумбай, Делхи, Йоханесбург), “Powerhouses” (Чунцин, Гуанджоу, Шънджън) и „Enterprisers” (Бангалор, Куала Лумпур, Тайпе). Тези градове са определени като едни от най-динамичните пазари на недвижими имоти в света, които обаче все още привличат по-малко инвеститори от градовете от новия свят.

Последните две категории са „Градове двигатели на националния растеж“ (Далас, Буенос Айрес, Хюстън, Атланта, Осака и Нагоя) и „Хибридни градове“ (Букурещ, Будапеща, Варшава, Прага, Доха, Сантяго, Дубай, Абу Даби и Кейп Таун). Градовете от първата категория имат стабилна, развита икономика, която се възползва от достъпа до големия вътрешен пазар. Те са доминирани от местни инвеститори в недвижими имоти. Хибридните градове обикновено са със средни размери и се конкурират на специализирани пазари. Те са привлекли значителни чуждестранни инвестиции в имоти от 2000 г. насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още