IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският жилищен пазар ще продължи да се охлажда и догодина

Средната цена на жилищата се очаква да нарасне с 0,5% за цялата година

12:48 | 12.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се големият имотен пазар в Китай да продължи да се охлажда през 2019 г. с по-малък ръст на цените и спад на продажбите на жилища, което ще подложи втората по големина икономика в света на още по-голям натиск, показва допитване на Ройтерс.

По-малките градове, където цените на жилищата отбелязаха силен ръст тази година, може да са изправени пред по-голям риск от рязък спад, тъй като забавянето на икономическата дейност и влошаването на условията за финансиране остават по-тежко предизвикателство за малките предприемачи.

Средната цена на жилищата в Китай се очаква да нарасне с 2% през първото полугодие на 2019 г. спрямо същия период на тази година и с едва 0,5% за цялата година, показва допитването сред 16 имотни анализатори и икономисти.

Това би било най-слабото годишно повишение на цените от пет години в сектор, който по традиция е един от основните двигатели на растежа в страната и съхранява богатството на домакинствата.

Анализаторите понижиха прогнозите си спрямо последното допитване на Ройтерс от септември, когато се очакваше цените да нараснат с 3,3% през първите шест месеца на 2019 г.

Според прогнозите продажбите на жилища ще намалеят с 5% през 2019 г., а инвестициите ще се забавят с 4%, показва последното изследване.

Имотният пазар в Китай оказва пряко въздействие върху над 40 индустрии и до голяма степен подкрепя местното търсене – от стомана до перални машини.

Въпреки че постепенно се забавя спрямо пиковите му равнища в средата на 2016 г., тъй като властите се стремят да охладят ръста на цените, секторът остава относително проспериращ благодарение на силното търсене на жилища и малкото алтернативи за инвестиции.

Данните за октомври показаха, че цените на жилищата са нараснали с 8,6% спрямо същия период на миналата година, което е най-бързият темп от юли миналата година.

Последното повишаване на цените се дължи главно на по-малките градове, където има по-малко ограничения за купувачите на жилища в сравнение с мега градовете.

Това позволява на по-малките центрове да се освобождават от трупаните с години високи наличности, което осигурява предпазна мрежа за икономиката в момент, когато регулаторите опитват да овладеят високите нива на дълга.

Но пазарните настроения са по-предпазливи от началото на второто полугодие на тази година след увеличаването на неуспешните търгове на земя и признаците, че китайските потребители стават по-внимателни с разходите си.
„Ще има значителен риск към спад на пазара на недвижими имоти догодина – той се дължи главно на по-видимото свиване в по-малките градове от трета и четвърта категория“, казва Сун Бини, анализатор в China Real Estate Appraisal.

Най-големите рискове, пред които е изправен секторът, са по-малки парцели, предоставяни от правителството, за голямата програма за преустройство на предградията, затягането на условията за финансиране за имотните предприемачи и негативните последици върху доверието, ако китайско-американската търговска война продължи, отбелязва Сун.

Според повечето икономисти китайските регионални и общински власти ще разхлабят ограниченията върху купувачите догодина на фона на свиването на приходите им от имоти и забавянето на местната икономика.
Но това ще подложи на изпитание решителността на централното правителство да държи под контрол нивата на дълга и спекулациите.

14 от анкетираните 16 анализатори очакват известна степен на разхлабване на политиката в сектора догодина, въпреки че според мнозина това ще се случи дискретно и вероятността от вдигане на ограниченията за закупуване на жилища за цялата страна е малка.

„Мерките за затягане ще бъдат разхлабени. На фона на забавянето на икономическия растеж правителството ще се нуждае от жилищния пазар, за да подкрепи растежа“, казва Айрис Пан, икономист за Китай в ING, базиран в Сингапур.
С намаляването на местното търсене икономисти прогнозират, че ръстът на китайската икономика може да намалее до 6% през 2019 г. спрямо очакваните 6,5% тази година дори ако Вашингтон и Пекин успеят да договорят край на търговската война.

„Не можем да изключим възможността правителството да започне да облекчава жилищната политика в някои градове, за да подкрепи цялостния растеж“, казва Тиендзие, старши икономист в Oxford Economics в Хонконг.

„Но смятаме, че политиците в Китай едва ли ще го направят, освен ако натискът върху цялостния растеж, главно заради последиците от търговския конфликт със САЩ, стане значително по-голям, отколкото сега“, допълва той.
Помолени да оценят достъпността на китайските жилища по скала, при която 1 е най-евтино, а 10 е най-скъпо, средният отговор на анализаторите е 6 спрямо 7 в последното допитване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още