IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски криптомилионери използват биткойни, за да купуват имоти в чужбина

Най-търсените страни за закупуване на имоти са САЩ и Великобритания

18:40 | 23.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гуо Хунцай, продавач на говеждо месо от китайската провинция Шанси, който не останал встрани от манията по биткойна, е един от многото новоизлюпени милионери, които изнасят част от богатството си извън страната, като купуват недвижими имоти в чужбина.

През април Гуо е продал 500 биткойна в САЩ, след което е използвал парите, за да си купи имение с площ от 9290 кв. м в Лос Гатос, край Сан Франциско, щата Калифорния. Неговият Rolls-Royce, купен също благодарение на биткойните, е паркиран на алея близо до малка градина с див лук.

„Съвсем обичайно е да се продават биткойни в САЩ. След като продадеш биткойн, можеш да си купиш, каквото пожелаеш“, казва Гуо пред CoinDesk.

Той нарича ваканционното си жилище „Имението на дивия лук“, тъй като в китайския език зеленчукът е жаргонното определение за инвеститори в криптовалути, които са уязвими при големи разпродажби.

На фона на мерките на китайските регулатори срещу изтичането на капитали от континенталната част на Китай, криптомилионерите се насочват към имотните пазари в чужбина, за да разнообразят активите си. Някои купуват имоти директно с криптовалута, а други като Гуо Хунцай използват биткойни, за да се сдобият с чуждестранна валута без да преминават през банка.

Основателите на американски стартъп в областта на покупката на имоти с криптовалута, пожелали да останат анонимни, разказват пред CoinDesk, че близо една трета от потребителите им идват от Азия, включително китайски инвеститори, които искат да поставят права върху имоти в блокчейн чрез брокери в Хонконг.

South China Morning Post съобщава, че имоти, закупени в Хонконг, не изискват същите данъци и документи като други финансови активи, държани в чужбина. Китайските инвестиции в имоти в чужбина, често чрез брокери в Хонконг, нарастват от години.

„Запитванията от тях започват от цена между 50 хил. и 100 хил. долара, а в последно време достигат три до четири милиона долара за жилище в Силициевата долина“, казва пред CoinDesk Наталия Караянева, главен изпълнителен директор на Propy, друг стартъп за закупуване на имоти с криптовалута.

„Все повече хора искат да купуват имоти с криптовалути, защото става по-лесно да изнесат парите си от страната, като използват биткойни вместо да откриват банкова сметка в Хонконг и да изнасят парите си от страната по бизнес канали“, казва Караянева.

Криптохъбове

Според Караянева САЩ и Великобритания са най-търсените страни за недвижими имоти, особено финтех хъбове като Лондон или Бей Ериа в Калифорния.

„Те се интересуват главно от жилищни имоти близо до добри образователни центрове като Станфордския университет и също така искат да диверсифицират активите си, както и да държат част от притежанията си в по-стабилни страни в чужбина“, казва Караянева.

До момента около половината от трафика на сайта на Propy идва от Китай при близо 50  хил. преглеждания на месец.

Тази тенденция се проявява далеч извън Китай, особено в Калифорния, където според статистически данни от последните десет години на компанията ATTOM Data Solutions близо една четвърт от еднофамилните жилища се купуват чрез трансакции с пари в брой без ипотека.

От друга страна, много блокчейн ентусиасти купуват второ жилище или имот с цел инвестиция, което води до увеличаване на броя на продавачите, заинтересовани да приемат криптовалути директно от международни купувачи.

Причините за тази тенденция надхвърлят укриването на данъци и са свързани с реални проблеми на легитимните пазари.

През януари New York Times писа, че процъфтяващият жилищен пазар в Китай е „като казино“. Освен това Ройтерс съобщи, че ограниченията пред имотните предприемачи продължават да се затягат и включват дори намаляване на субсидиите за строеж на жилища.

„В Пекин само миналата година цените са се повишили с 40%. Исторически имотните инвеститори от Китай са много активни в чужбина, защото собственият им имотен пазар полудява“, отбелязва Караянева.

Китайските купувачи обаче съвсем не са единствените, които се сдобиват с имот чрез криптовалута. През 2017 г. европейците са използвали биткойн, за да купят луксозни апартаменти от проекта Aston Crypto Plaza в Дубай.

При всички случаи обаче става все по-ясно, че криптобогатството може да има истинско въздействие върху глобалния пазар на недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още