IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститори купуват имоти в Хонконг, докато чужденците изчакват

Цените на жилищата в града-държава са намалели с 0,5% през юли

22:37 | 31.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Инвеститори от континенталната част на Китай се насочват към пазара на бизнес имоти в Хонконг в търсене на изгодни сделки, след като цените намаляха с 30%, предава Ройтерс. Според агенцията това е знак за нова вълна на търсене след антиправителствените протести миналата година, които ограничиха инвестиционната дейност.

Брокери на недвижими имоти очакват, че притокът на китайски капитал, който помага на Хонконг да се превърне в един от най-скъпите имотни пазари в света, може отново да подкрепи сектора, тъй като Китай се възстановява от пандемията от COVID-19 и е готов отново да влага ликвидни средства.

Само през август купувачи от континенталната част са придобили най-малко две офис кули и един хотел на обща стойност 4 млрд. хонконгски долара (516 млрд. щатски долара), сочат данни на брокери на недвижими имоти и документи.

„Повечето от последните сделки за сгради с голяма стойност бяха купени от китайски инвеститори. Техният брой наистина расте през третото тримесечие“, коментира Рийвс Ян, ръководител на капиталовите пазари в Хонконг в консултантската компания CBRE.

„Те търсят изгодни сделки… и имат доверие в Хонконг в дългосрочен план“, допълва той.

Ръстът на търсенето съвпада с налагането на закона за национална сигурност в Хонконг на 30 юни, който според властите в Пекин и във финансовия център е необходим, за да гарантира стабилността и просперитета му.

„Очакваме да видим още инвеститори от континенталната част, които купуват земя“, коментира Денис Чън, старши директор на отдел „Продажби“ в компанията Ricacorp (C.I.R.) Properties.

„Ако Хонконг стане по-стабилен през идните няколко месеца след закона за националната сигурност, очакваме повече компании от континенталната част да отворят клонове тук и това ще помогне на офис сектора да се възстанови“, допълва той.

Поведението на китайските инвеститори е в рязък контраст с това на чуждестранните, които предпочитат да изчакат заради нарастващите опасения за бъдещето на града. Критици на закона твърдят, че той тласка бившата британска колония по по-авторитарен път след месеци на понякога изпълнени с насилие протести в подкрепа на демокрацията миналата година.

„Чуждестранните инвеститори все още отсъстват. Говорих с два чуждестранни фонда в последно време, които заявиха, че няма да обмислят Хонконг за момента, защото политическите рискове са относително големи сега“, казва Даниел Вон, главен изпълнителен директор на компанията Midland IC&I.

През юни държавната компания China Mobile и консорциум, начело със строителната компания Vanke, купиха в Хонконг по един парцел на цена от съответно 5,6 млрд. хонконгски долара и 3,7 млрд. хонконгски долара. Това бяха първите компании от континенталната част на Китай, които спечелиха публични търгове от януари насам.

Консултантската компания Colliers очаква капиталите от континенталната част да станат „следващата вълна на търсене“ в наемния и инвестиционния пазар в Хонконг, подкрепени от трансгранични финансови инициативи във фондове за управление на богатство и акции и големия набор от капитали в града за набиране на пари.

Китай призова най-големите си държавни компании да играят по-активна роля в Хонконг, включително чрез засилване на инвестициите и упражняването на повече контрол върху компаниите, за да помогнат за охлаждането на политическата криза от миналата година.

Не е ясно обаче дали новата вълна от инвестиции е стимулирана от Пекин, защото макар някои от купувачите да са подкрепяни от правителството, много от тях са частни инвеститори.

Но градът съобщи за срив на обема от сделки на фона на безредиците и пандемията и все още не е достигнал обема от инвестиции от континентален Китай спрямо равнището през последните няколко години.

„Има някои първи признаци, че търсенето от континенталната част на Китай се завръща“, отбелязва Colliers.
Китайските инвестиции са съставлявали 39% от общия обем трансакции с бизнес имоти в Хонконг от началото на годината, което представлява ръст спрямо 19% за цялата 2019 г., сочат данните на компанията.

Ян очаква пазарът на бизнес имоти скоро да достигне дъното и обемът от сделки да се ускори през четвъртото тримесечие. Той обаче предупреждава, че цените на офисите и на обектите за търговия на дребно ще останат под натиск още 12 до 18 месеца, тъй като икономиката се възстановява бавно.

Междувременно публикувани в понеделник данни показват, че цените на частните жилища в Хонконг са намалели с 0,5% през юли, което е първи спад от април насам, тъй като един от най-скъпите жилищни пазари в света продължава да е под натиск заради коронавирусната пандемия и политическата несигурност, предава Ройтерс.

За сравнение през юни не беше отчетена промяна в цените. Подкрепени от силното търсене и ниските лихви, те все пак са нараснали с 1,5% от началото на годината.

Финансовият център беше засегнат от нова вълна коронавирусни зарази през юни, която е тласнала обема от трансакции с жилища до четиримесечно дъно през август. Реалните последици за цените на имотите ще бъдат отразени през август и септември заради ефекта на забавянето, смятат брокери на недвижими имоти.

Възстановяването на пазара е под натиск и заради наложения на 30 юни от Пекин закон за националната сигурност в управлявания от Китай град, което доведе до ново масово напускане на жители.

„Спадът е по-малък от очакванията, той се дължи главно на големите имоти, които се представиха по-добре от останалите“, коментира Томас Лам, изпълнителен директор на консултантската компания Knight Frank.

Той очаква корекцията на пазара да продължи, като се позовава на слабата покупателна способност на фона на икономическата рецесия.

Компанията Realtor Centaline отбелязва, че вторичният жилищен пазар отново е станал активен в края на август предвид отшумяването на пандемията в града.

„Разхлабването на мерките за социално дистанциране от правителството също е положителен сигнал“, допълва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Да си го кажем в прав текст: Хонгконг се връща у дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още