IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам

Пазарът на луксозни апартаменти в страната прилича на този в Китай преди десет години, но има и уловка

21:37 | 19.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите, които търсят най-горещите жилищни имоти в Азия, трябва да се насочат към Хо Ши Мин.

Откакто Виетнам позволи на чужденци да притежават апартаменти през юли 2015 г., секторът на луксозните жилища  процъфтява, пише Bloomberg. Преди три години, когато местната строителна компания Dai Quang Minh откри първия си жилищен комплекс – на парцел с площ 657 хектара на брега на река Сайгон срещу централния бизнес квартал, цените варираха между 2000 и 2800 долара на квадратен метър. Цените на жилищата в близкия проект Metropole, който трябва да бъде открит през юни, вероятно ще са два пъти по-високи – между 4500 и 6500 долара на квадратен метър.

Миналата година цените на луксозните жилища са нараснали със 17%, а в останалите сегменти на жилищния пазар са останали почти непроменени, казва Дун Дуон, изследовател в консултантската компания CBRE.

Затова не е изненадващо, че повечето виетнамци са изтласкани от пазара. През 2018 г. само 23% от луксозните жилища са били продадени на местни жители, изместени от китайци от континенталната част на страната, сочат данни на CBRE. Малко след тях се нареждат жители на Южна Корея и Хонконг.

За китайците Хо Ши Мин е неустоим. Още през 2016 г. рекламни брошури определяха града като виетнамския Шанхай, а квартал Тху Тием – като новия Пудонг, лъскавия централен бизнес квартал в Шанхай, който изникна на мястото на изоставена земеделска земя. Виетнам сега е като Китай преди десет години – политически стабилна комунистическа страна, която може да трупа богатство чрез износа и приятелските отношения със САЩ.

А за китайските инвеститори, които са свикнали с високите цени у дома, луксозните апартаменти във Виетнам изглеждат добра сделка. По-рано тази година China Vanke, третата по големина строителна компания в континенталната част на Китай, откри проект на брега на реката в шанхайския Пудонг, където цените на жилищата достигат над 15 хил. долара на кв. м, над два пъти повече, отколкото в проекта Metropole. Виетнам Виетнам

Тази логика обаче има един голям недостатък. Днешен Виетнам не изглежда като Китай преди десет години.

Няма смисъл от луксозен апартамент без подходящата инфраструктура наоколо. Проектът Estella Heights на компанията Keppel Land е такъв пример. Локацията му е рекламирана като подходяща за семейства с деца – срещу оживена магистрала се намира жилищна зона с множество международни училища и малки кафенета. Комплексът има красиви плувни басейни на покрива и зона за игра за децата. Засега обаче липсва мост, по който да се минава напът за училище. Плановете за строителството му в най-добрия случай са мъгливи.

Колкото до проекта за метро, за който говорят всички брокери, той отново беше отложен. Градът започна строителството на първата линия на метрото си през 2012 г., но постоянно възникват финансови проблеми като растящите разходи и неплатени сметки на японски подизпълнители. Датата за завършването му беше отложена от 2017 на 2020 г., но дори този краен срок може да не бъде изпълнен. За сметка на това Шанхай завърши първата линия на метрото си по график през 1995 г., след което изгради още десетина.

От фискална гледна точка сравнението също е удивително. Дългът, който съставлява 61% от брутния вътрешен продукт на Виетнам, се доближава до законния си таван от 65%, поради което Ханой разполага с ограничени средства за инвестиране в инфраструктура. Преди десет години Китай имаше далеч по-голяма гъвкавост. За да защити икономиката си от последиците от финансовата криза, Пекин предприе фискални стимули на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара), като изгради пътища, линии на метрото и жп линии, които превърнаха китайските градове в ефективни транспортни центрове.

Въпреки че Виетнам реши да вдигне тавана на държавния си дълг, страната няма много пространство за маневри. Заради намаляващия му дял в световната търговия излишъкът по текущата сметка достига едва 2,7% от БВП. От друга страна, Китай имаше излишък от над 10% преди десет години. По това време Шанхай изглеждаше като голяма строителна площадка. Хо Ши Мин изглежда тревожно спокоен в момента.

През 2006 г. апартаментите на брега на реката в квартал Пудонг в Шанхай се продаваха на цена от около 1800 долара на кв. м. В Хо Ши Мин се плаща повече за 20-годишна инфраструктура. Този пазар става твърде нагорещен, но въпреки това 80% от купувачите миналата година са заявили, че са закупили жилище с инвестиционна цел.

Това са лоши новини за виетнамците. С този темп на закупуване на имоти от чужденци изглежда, че Хо Ши Мин отново е в процес на колонизиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още