IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания обещава да построи метрото на Белград за 5 години

Според проекта метро мрежата на столицата на Сърбия ще се състои от две линии, съответно от 21,3 км и 19,8 км

15:51 | 12.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Китайската корпорация Power Construction Corporation (Powerchina) е в преговори с белградските власти за проекта за изграждане на метро мрежа в сръбската столица, казва заместник-кметът на града Горан Вешич, цитиран от Seenews.

Powerchina планира да започне строителството на метрото в Белград през 2020 г. и да завърши проекта в рамките на пет години, поясни Весич, цитиран и в прессъобщение на правителството.

„Китайските представители гарантират, че могат да завършат проекта си след пет години. Тяхното предложение е да започнат да работят по двете линии на метрото, защото те имат богат опит в тази област, най-модерната техника, наред с осигуреното финансиране", казва Весич.

През април сръбското правителство подписа споразумение за сътрудничество с Powerchina за проекта. Съгласно условията на споразумението Сърбия и Powerchina ще започнат съвместна работа по проектната документация, пространствените планове и модела на финансиране на проекта.

„Ние преговаряме и с френски партньори. Ще бъдем много доволни, ако френските компании станат част от консорциум с китайски фирми за изграждането на метрото, но нека ги оставим да се споразумеят", каза Весич.

Според проекта метро мрежата на столицата на Сърбия ще се състои от две линии, съответно от 21,3 км и 19,8 км. Системата ще интегрира и четири градски железопътни линии.

Първата линия на метрото ще минава по течението на река Сава, ще пресича центъра на Белград и ще свързва района Макишко поле в югозападната част на сръбската столица с квартал Мириево на североизток, близо до река Дунав. Втората линия ще свързва Севуз, предградие на Белград, с квартал Мириево до Ново Београд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още