IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се подготвя за гибелта на Evergrande

Пекин, който не е склонен да спаси най-задлъжнялата имотна компания в страната, поиска от местните власти да се подготвят за евентуална буря

19:43 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Китайските власти искат от местните органи на управление да се подготвят за потенциален фалит на China Evergrande Group, съобщават официални представители, запознати с разговорите. Това е сигнал за нежеланието на Пекин да спаси затъналата в дългове строителна компания, като в същото време се подготви за икономическите и социални последици от рухването на компанията, пише Wall Street Journal.

Представителите определиха действията като нареждане „да се подготвим за евентуална буря“, допълвайки, че местни правителствени агенции и държавни компании са били инструктирани да се намесят, за да управляват последиците, едва в последната минута, ако Evergrande не успее да се справи със ситуацията по подреден начин.

Според представителите местните власти са получили задача да предотвратяват безредици и да смекчават последиците за купувачите на жилища и по-широката икономика, например като ограничават загубата на работни места – сценарий, който става все по-вероятен на фона на влошаващата се ситуация в Evergrande.

Компанията трябва да направи поредица от плащания по облигации през идните седмици, включително по един внимателно наблюдаван краен срок в четвъртък за лихвени плащания по деноминирани в долари облигации.

Местните власти са били инструктирани да създадат групи от счетоводители и правни експерти, които да направят преглед на финансите в операциите на Evergrande в съответните им региони, да разговарят с местни държавни и частни строителни компании за подготовка на местни имотни проекти и да създадат правораздавателни екипи, които да наблюдават общественото недоволство и т. нар. „масови инциденти“ – евфемизъм за протести, казват запознатите източници.

Миналата седмица Evergrande съобщи, че е наела финансови консултанти и повтори, че има риск от спиране на плащанията. Тя предупреди за огромния натиск върху паричните ѝ потоци и ликвидности, но заяви, че „засилва прилагането на мерки за смекчаване на ликвидната криза“ и допълни, че консултантите ще проучат начини за постигане на „оптимално решение за всички заинтересовани страни“.

Evergrande е строителна компания с 25-годишна история, базирана в южния град Шънджън. Тя има проекти – около 800 в развитие в над 200 града, във всяка провинция в континенталната част на Китай, показа най-новият ѝ годишен отчет. Задълбочаването на финансовите ѝ проблеми притеснява инвеститори, служители, доставчици и купувачи на жилища и те започват да се прехвърлят в други части на китайската икономика.

Компанията съобщи, че работата по някои имотни проекти е била замразена заради забавени плащания към доставчици и подизпълнители. Някои подизпълнители, които не са получили заплащането си, и бъдещи купувачи на жилища протестираха в офисите на Evergrande.

Китайският финансов регулатор – Комисията за финансова стабилност и развитие, уведоми по-рано този месец провинциалните власти да създадат работни групи за наблюдение на обществената и икономическа нестабилност около Evergrande, съобщават някои от запознатите източници. Ситуацията с компанията възниква преди внимателно наблюдаваната среща на държавните ръководители догодина.

Ръководителите обмислят също постепенно смекчаване на някои имотни ограничения в по-малки китайски градове като улесняване на притежаването на второ жилище, съобщава един от източниците. Те може също да смекчат някои от най-строгите мерки за намаляване на задълженията на имотните компании, които тласнаха силно задлъжнялата Evergrande към пропастта през последните месеци. Дори и така подобно смекчаване на политиките ще бъде ограничено до по-малките градове и няма да промени по-голямата кампания на национално равнище за укротяване на имотния сектор, казват запознатите източници.

Предвид значимостта на имотния сектор за икономиката на страната, Пекин „ще трябва да предотврати бързо и рязко влошаване на жилищния пазар“, коментира Morgan Stanley тази седмица. Възможно смекчаване на мерките включва засилване на фискалните разходи, още по-голямо намаляване на сумата на резервите, които банките трябва да държат, и улесняването на получаването на ипотечни кредити, счита инвестиционната банка.

Имотите съставляват директно 7,3% от брутния вътрешен продукт, сочат официални данни. Според анализатори обаче имотите и свързаните с тях индустрии колективно оформят близо една трета от БВП.

Китай опитва от години да създаде подходящи жилищни политики. Цените растат стабилно, откакто имотният пазар беше либерализиран преди повече от две десетилетия. През последните години цените нараснаха до такава степен, че станаха недостъпни за домакинствата, повишавайки дълга на бизнеса и на корпорациите и предизвиквайки опасения от имотен балон.

Сред най-видните мерки миналата година беше политиката на „три червени линии“, която изисква от предприемачите да намалят нивата на дълговете си под определен праг, преди да имат право да заемат още пари от финансови институции.

За да изпълни изискването, Evergrande започна да се освобождава от някои от дяловете си в неосновни активи, включително части от бизнеса си с електромобили, чиято пазарна стойност достигна връх от над 80 млрд. долара тази година, преди да се срине заради притесненията за финансовата стабилност на компанията майка. По-рано това лято Evergrande продаде и дялове в интернет бизнеса си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още