IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не може да си позволи срив на имотния пазар

Малко неща са по-безопасни за инвестиция в азиатската страна от жилищата

11:15 | 04.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

В момент, когато китайската икономика се възстановява след пандемията последното нещо, което се очаква, е ново затягане на кредитирането в имотната индустрия. Така че налагането на прагове на ливъридж за предприемачите е изненадващо и натежава върху акциите на силно задлъжнели компании от China Evergrande Group до Greenland Holdings Corp. Притесненията може да са преувеличени, пише Bloomberg.

Китай пристъпва често неофициалната политика на „трите червени линии“, която ограничава банковите заеми – таван от 70% върху съотношението между дълг и собствени активи на предприемачите след изключване на авансовите приходи, таван от 100% върху съотношението между дълг и собствен капитал и изискване краткосрочните заеми да не надхвърлят паричните резерви, съобщава S&P Global Ratings. UBS Group публикува списък с девет публично търгувани компании, които нарушават трите прага. имоти имоти

Политиката надгражда затегнатите ограничения на междубанковия облигационен пазар. Според публикувани през август указания компаниите за жилищно строителство могат да продават нови облигации, само за да рефинансират съществуващ дълг. Набраните средства не може да надхвърлят 85% от общия висящ дълг на компаниите.

Цените на недвижимите имоти в Китай се представят добре тази година, подкрепени от мерките за стимулиране в отговор на пандемията от COVID-19. През юли цените нараснаха с 3,6% на годишна основа в най-големите градове, с 5,3% във вторичните градове и с 4,4% в малките градове, сочат данни на Moody’s Investors Service. Ограничаването на притока на кредити към предприемачите може да помогне за намаляването на свръхпредлагането на жилища, като наличностите от непродадени домове достигат 480 млн. кв. м в сто града.

Макар че това е предизвикателство за компании като базираната в Гуанджоу Evergrande, която в един момент беше най-задлъжнялата строителна компания в света, големите компании винаги са намирали начини за набиране на средства. Evergrande, например, обмисля да листне подразделението си за управление на имоти в Хонконг. Оценките на компаниите за управление на имоти са по-високи от тези за жилищно строителство благодарение на стабилната им база от клиенти и парични потоци.

Тя не е единствена. През последните седмици вълна от предприемачи се насочи към управлението на имоти, включително China Resources Land, Sunac China Holdings, KWG Group Holdings и Jinke Properties Group. Всички подадоха проспекти онлайн през последните седмици, като държавната China Resources планира да набере 1 млрд. долара от IPO на подразделението си за управление на имоти. Това ще я превърне в едно от най-големите IPO-та в града.

Чуждестранният дългов пазар остава отворен, но дори вътре в страната има варианти. Greentown China Holdings, например, набира 950 млн. юана (139 млн. долара), като продава облигации на фондовия пазар, след като набра 15 млрд. юана от междубанковия пазар през април.

Основното е, че имотната индустрия е твърде важна, за да може правителството да си позволи да свие финансирането до степен, в която да се стигне до спиране на плащанията. Жилищният и свързаните с него сектори като обзавеждането на дома съставляват една четвърт от БВП. Франко Люн, управляващ директор в Moody’s, казва, че правителството ще продължи да подобрява регулаторните мерки и контрола върху ръста на кредитирането, за да избегне спад на цените. Ограниченията за покупките на жилища в градове като Шънджън вече дават резултат.

Настоящият кръг на затягане на кредитирането едва ли ще е краят. С малко възможности за инвестиции извън волатилния фондов пазар недвижимите имоти винаги ще привличат купувачи въпреки предупреждението на президента Си Дзинпин, че жилищата са за живеене, а не за спекулации. Малко неща са по-безопасни в Китай от жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още