IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар се отваря за чужденците

Емирството ще дава разрешително за постоянно пребиваване на някои категории чужди граждани

12:21 | 03.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Катар одобри проектозакон, с който ще дава разрешителни за постоянно пребиваване на някои чужденци, предава Bloomberg.

Това е безпрецедентно действие за арабските монархии в Персийския залив, които от десетилетия разчитат на емигрантски труд, за да управляват икономиките си, допълва информационната агенция.

Законът предвижда документи за постоянно пребиваване да се издават на децата на жени от Катар, омъжени за чужденци, на чужденци със „специални таланти“, необходими на държавата, както и на чужденци със „забележителни заслуги“ за страната.

Към закона трябва да бъдат издадени и изпълнителни наредби.

Притежателите на такива карти ще бъдат третирани като граждани на Катар, когато става дума за държавни образователни и здравни услуги, и при назначение в цивилната администрация и армията ще получават приоритет след местните граждани.

На чужденците с разрешително за постоянно пребиваване в емирството ще им бъде разрешено да притежават собственост и да извършват определени търговски дейности без местен партньор.

С малко изключения мнозинството от чужденците в шестчленния Съвет за сътрудничество в Персийския залив трябва да бъдат спонсорирани от местните жители, за да живеят и да правят бизнес.

Гражданите, от друга страна, получават държавна подкрепа, широко разглеждана като сделка с цел политическа лоялност.

Катар ускори приемането на този закон заради нареждане на шейх Тамим бин Хамад ал-Тани. Желанието му е да намали зависимостта на икономиката от въглеводородите и да привлече инвестиции, особено на фона на бойкота от други държави в региона.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обвиняват Катар, че подкрепя екстремистки групи, за да дестабилизира Близкия изток, и прекъснаха всякакви връзки с емирството. Държавите отправиха и искания към Доха, които властите отказаха да изпълнят.

„Катар дава на чужденците "по-дълбоко участие" в страна, която е "под обсада", коментира Кристиан Коуес Улрихсен, изследовател в института Бейкър за политически науки към Rice University. "Ако дадете на хората по-голямо чувство за участие, вие ги обвързвате“, допълва той.

Вероятно Катар се надява да събере и по-голяма международна подкрепа в конфликта и бойкота, ръководен от Саудитска Арабия, като се представя за „нещо различно в региона, толерантно, отворено и приобщаващо", допълва анализаторът.

Идеята да се позволи на чужденците да пребивават в страните от Персийския залив за по-дълги периоди се обсъжда и от властите в други страни в региона. През миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман коментира пред Bloomberg, че правителството обмисля програма за зелена карта за чуждестранни работници.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) също работят върху нова визова система с цел привличане на чужденци в области като медицината, науката и научните изследвания в страната.

Анализатори предупреждават, че одобряването на тези закони изобщо не означава, че изпълнението ще е качествено и призовават да се изчака реалната практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още