IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развива имотният пазар в Европа през 2018 г.?

Инвеститорите ще бъдат по-предпазливи и ще се насочат към качествени активи на силни пазари като Германия, Франция и Холандия

08:54 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Положителните очаквания за икономиката ще тласкат търсенето на бизнес имоти през 2018 г., а недостигът на висококачествени офис площи ще принуди компаниите да планират предварително изискванията си към офисите и да изчакат завършването на новите проекти, пише компанията за недвижими имоти Savills в свой доклад.

В зависимост от изхода на преговорите за Brexit редица компании могат да преместят някои или всичките си операции от Лондон в континенталната част на Европа, а това ще повиши търсенето на офис площи в градове като Париж, Франкфурт, Дъблин и Амстердам. Savills очаква ограниченото предлагане на качествени офис площи на най-желаните локации да остане препятствие пред наемателите.

Според прогнозите на компанията през 2018 г. завършените офис сгради в наблюдаваните от нея страни ще се увеличат със 17% на годишна основа и с 18% през 2019 г., като близо 40% от тези площи вече са наети. Очаква се това постепенно да намали напрежението между търсенето и предлагането.

В сектора на търговските площи търговците на дребно ще продължат да насочват вниманието си към най-добрите търговски улици и търговски центрове. Освен това, тъй като 90% от продажбите на дребно ще стават във физически магазини в Европа, все повече онлайн търговци ще разширяват физическите си площи.

Централни локации в градовете с голям приток на туристи, гъсто населени градски зони и регионални дестинации с добро разположение могат да бъдат привлекателни за различните видове концепции на търговците на дребно. В същото време упадъкът на търговските площи във второстепенни и третостепенни локации ще продължи и те ще трябва да бъдат използвани за алтернативни цели, пише Savills.

Компанията очаква търговските площи на най-добрите локации в Париж, Лондон, Милано, Амстердам, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид, Барселона и Виена да бъдат сред ключовите пазари на международните компании за търговия на дребно, планиращи разширение през 2018 г.

В същото време електронната търговия в Европа отбелязва силен ръст, особено в южните страни. Според оценките към края на 2017 г. електронната търговия на Стария континент достига стойност от около 602 млрд. долара, което представлява растеж от 14% на годишна основа. За тази година Savills очаква повишение с още 14%. Компанията прогнозира повече сливания и придобивания в сектора заради интереса към по-голямо присъствие в големи икономики и заради стремежа на някои големи регионални онлайн магазини да навлязат на растящи пазари.

Търсенето на складове ще остане силно както на пазарите с най-силно развита електронна търговия като Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Швеция, така и на развиващи се пазари като Испания и Италия.

Площите за съвместна работа, съвместен живот, мултифункционалните и споделените пространства са някои от нарастващите подсектори, стимулирани от променящите се нужди на наемателите. Savills прогнозира, че популярността на тези нововъзникващи сектори ще се запази и тази година, което ще принуди индустрията да се приспособи към новата реалност. Градовете, в които тези тенденции са по-силно изразени, са центрове на иновациите като Лондон, Париж, Амстердам, Берлин, Франкфурт, Барселона, Копенхаген, Стокхолм и Дъблин.

По-предпазливи инвестиции през 2018 г.

През 2018 г. както инвеститорите, така и кредиторите вероятно ще възприемат предпазлив подход и ще се съсредоточат върху качествени активи в региона, главно на пазари със силни основи като Германия, Франция, Холандия, Испания и скандинавските държави. Конкуренцията обаче може да тласне някои играчи отвъд най-големите и ликвидни пазари.

Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още