IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как 3D принтирането може да реши проблемите на Китай с боклука

Използването на стари строителни материали за изграждането на нови сгради може да се окаже ключът към успеха

11:35 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Може би една от причините мнозина да мислят, че вълнението около 3D принтирането е пресилено, е фактът, че голяма част от вниманието е насочена към принтирането на неща, като човешки органи и оръжия. Същевременно истинската иновация в сферата може да направи производството много по-евтинo.

Една китайска компания доказа колко революционно може да бъде 3D принтирането. WinSun Decoration Design Engineering принтира и сглоби 10 едностайни къщи само за 24 часа, пише ComputerWorld. Всяка сграда е с площ 65 кв. м, а направата ѝ струва около 4800 долара. Нещо повече - WinSun е използвала рециклирани строителни отпадъци и цимент за създаването на постройките.

Изследователите от Университета на Северна Калифорния показаха преди време технологията за принтиране на стени и на цяла сграда само за ден. А европейски архитекти правят къщи от 3D принтирани материали, които са скъпи и с красив дизайн. WinSun обаче е първата, която иска да покаже, че технологията има практически потенциал, пише онлайн изданието Quartz.

За създаването на къщите компанията използва четири 3D принтера, които са високи 6,1 метра, широки са 10 метра и са дълги 40 метра. Вместо мастило принтерите използват строителен материал, от който се правят необходимите елементи за издигането на постройката. На строителната площадка те се съединяват, образувайки едностайна къща.

Може би по-интересно е веществото, което WinSun използва за направата на сградите - изхвърлени строителни материали и други отпадъци. А Китай определено има много боклук, който може да бъде използван.

"Животът" на китайските сгради продължава средностатистически едва 30 години, в сравнение със 75 години в САЩ и още по-дългия период на експлоатация в Европа. Ето защо Китай генерира между 1,6 и 2 млрд. тона строителни отпадъци от разрушени сгради всяка година. По-страшното е, че страната рециклира много малка част от тях. Япония използва 95% от боклука си, а Китай - по-малко от 5%.

Употребата на технологията за 3D принтиране може да се окаже нещо изключително положително за околната среда. Друго нейно предимство е, че разходите за строителство могат да се намалят наполовина чрез повторно използване на материали, твърди Ма Ихе, главен изпълнителен директор на WinSun и изобретател на принтера. Ма планира да създаде 100 съоръжения за рециклиране в Китай, за да усъвършенства материалите за своите проекти, свързани с 3D принтирането.

И въпреки това мащабът е проблем. Голямото ограничение, което стои пред 3D принтирането на жилища в момента, е, че не може да бъде направена стена, която е по-голяма от принтера. Освен това тези сглобяеми стени трябва да бъдат транспортирани по някакъв начин от принтера до строителната площадка.

За да реши този проблем, WinSun разработва робот, който да отпечатва частите директно на място. Ако това проработи, принтирането на къщи ще стане още по-евтино заради липсата на транспортни разходи и такива за труд.

Вижте кадри от строителството на едностайните къщи в галерията на Investor.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още