IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в Европа и у нас се съживяват

България е на 28-мо място от 39 пазара в глобално проучване по ръст на цените за една година

15:55 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Жилищният пазар в Европа се съживява. Четири от петте най-силни пазара (с най-голям ръст на цените на имотите за една година до края на третото тримесечие) в глобалното проучване на Global Property Guide са в Европа.

Като цяло 17 европейски пазара постигат по-добри резултати за периода в сравнение с година по-рано. Само в 4 се наблюдава забавяне: Русия, Украйна (където цените падат с над 36%* за година), Финландия и Швейцария (където има нарастване на цените, но по-слабо от миналогодишното). На всички други места в Европа ръстът на жилищните цени се ускорява тази година.

България е на 28-мо място от 39 пазара в света, включени в проучването, по ръст на цените за една година до края на третото тримесечие с повишение от 1,29% (коригирано с инфлацията). За същия период година по-рано е регистрирано понижение от 0,21%.

Само в рамките на третото тримесечие за страната ни е отчетен практически застой на цените (намаление от 0,08 на сто), сочат още данните на Global Property Guide.

От Националния статистически институт отчетоха минимално понижение от 0,1% на цените на жилищата у нас през третото тримесечие спрямо предходното и ръст от 0,4% на годишна база.

В по-широк контекст глобалният растеж на жилищните цени продължава, разкриват данните на Global Property Guide. Те се увеличават в 30 от 39 пазара в света, за които към момента има публикувана статистика, след коригиране с инфлацията. Ако се разглеждат по-оптимистичните номинални стойности, цените нарастват в 32 държави и спадат само в 7.

Дубай е най-силният пазар в света, като цените на жилищата в емирството са нараснали с близо 24% за една година до края на третото тримесечие. В рамките на тримесечието обаче цените бележат лек спад. На второ място (и на първо в Европа) е Естония с поскъпване на жилищата от над 15 на сто за година. Трета е Ирландия с ръст от близо 14,5%.

Най-големи понижения на цените са регистрирани в Украйна (37%), Гърция (7%) и Русия (5,7%).

Въпреки че цените в САЩ, няколко страни в Азия, Бразилия и Нова Зеландия продължават да растат, инерцията в почти всички от тях отслабва, а в Китай и Сингапур се наблюдава дори движение надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още