IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Сингапур устоява на рецесията

Продажбите на жилища в града-държава достигат 11-месечен връх през септември

10:17 | 01.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Сингапур са нараснали през последното тримесечие, тъй като ниските лихви и огромните стимули на правителството са помогнали на имотния пазар в града-държава да преодолее най-тежката си рецесия, предава Bloomberg.

Цените на имотите са нараснали с 0,8% през трите месеца до 30 септември, сочат предварителните данни на Градския съвет за преустройство, публикувани в четвъртък.

По-силните от очакванията резултати накараха анализаторите да ревизират прогнозите си и сега те предвиждат, че цените може да нараснат с 1,5% тази година, след като преди това очакваха спад от 6%.

Данните, които се прибавят към продажбите на жилища, достигнали 11-месечен връх, са сигнал, че имотният пазар се възстановява след два месеца на блокада за борба с коронавируса. За да смекчи последиците за икономиката, правителството предостави стимули на стойност 100 млрд. сингапурски долара (73,3 млрд. щатски долара). То смекчи ограниченията заради вируса и отмени ограниченията за пътувания за туристи от Австралия и Виетнам.

„Имотният пазар остана устойчив въпреки несигурността по пътя и развитието на коронавируса“, коментира Кристин Сун, ръководител на изследванията и консултациите в компанията OrangeTee & Tie. „Пазарните нагласи може да продължат да се подобряват, а търсенето на имоти може да остане силно през идните месеци с отварянето на повече сектори от икономиката“, допълва тя. Жилища Жилища

Ръстовете се дължат до голяма степен на растящите цени на имотите в предградията и на тези извън първокласните квартали, които са много търсени след вдигането на блокадата през юни.

„Има траен ръст на цените в предградията, защото новите жилищни проекти са пускани на по-високи цени“, коментира Никълъс Мак, ръководител на изследванията и консултациите в компанията APAC Realty. „Освен това собствениците на общински жилища извличат печалба, като продават апартаментите си, което им позволява да купуват частни имоти“, допълва той.

Мерките, разрешаващи на купувачите на жилища да отлагат вноски по кредити и премахващи глобите за строителните компании, които кандидатстват за удължаване на крайните срокове за завършване на проектите, също са подкрепили пазара. Тези фактори са позволили на собствениците на имоти и на предприемачите да не намаляват твърде драстично цените, за да стимулират продажбите, отбелязва Сун.

Сега тя очаква цените на жилищата да приключат годината в диапазона между спад с 1% и ръст с 1%. Според Мак цените може да нараснат с между 0,5% и 1,5% за годината.

„Ако икономиката поеме по пътя на влошаване и цените намалеят през четвъртото тримесечие, може да приключим на отрицателна територия. Но аз съм оптимист, че ще видим растеж през четвъртото тримесечие“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още