IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Швеция е по-нажежен от всякога

Пазарът е обхванат от истерия заради наливането на пари от централната банка в системата

14:55 | 07.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Швеция са нараснали рязко до най-високите си нива в историята, тъй като все повече хора се възползват от безпрецедентните стимули на централната банка, за да придобият по-голям дом, предава Bloomberg.

„От гледна точка на кредитирането човек може само да стигне до извода, че пазарът е обхванат от истерия, свързана с наливането на пари от централните банки в системата“, коментира Карл Йохан Лагеркранц, портфолио мениджър в компанията Strand Kapitalforvaltning в Стокхолм.

Жилищата са поскъпнали средно с 15% през февруари спрямо година по-рано, а цените на апартаментите са нагоре с 6%5, сочат публикувани в петък данни от компанията Svensk Maklarstatistik. И двата показателя сега са на рекорден връх.

Шведската централна банка Riksbank опитва а балансира усилията си за стимули, за да подкрепи търсенето по време на пандемията, без да прегрява имотния пазар. Но сега програмата за количествени облекчения на банката ще поеме големи количества обезпечени облигации, които подкрепят ипотечните кредити, така че жилищният пазар в Швеция вероятно ще се нагорещи още повече. Швеция Швеция

В същото време разходите за финансиране намаляват на пазара на корпоративни облигации в Швеция, който е със силна експозиция към имотния сектор. Програмата за количествени облекчения на Riksbank също изиграва роля тук, тъй като покупките на корпоративни облигации допринасят за стесняването на спредовете. Над половината от портфейла на Riksbank на стойност 5,5 млрд. крони (646 млн. долара) с корпоративен дълг е държан в имотни облигации.

Александър Оника, портфолио мениджър в компанията Skandia, казва, че разликата между сегашните и предходните кръгове на парични стимули е, че правителството също налива рекордни количества пари в икономиката.

„Мисля, че това може да създаде повече инфлация, отколкото количествените облекчения целят. Освен това допреди три седмици всички смятаха, че лихвите няма да растат. Сега внезапно се оказва, че лихвите може да нараснат“, допълва той.

Каква криза?

Шведският финансов регулатор съобщава, че планира да въведе отново изискването за амортизация върху ипотечните кредити от 31 август, като ръководителят на агенцията Ерик Тедеен отбеляза миналия месец, че жилищния пазар „игнорира кризата“.

Според Riksbank жилищният пазар в Швеция ще се възползва от структурни реформи за увеличаване на предлагането.

„Докато търсенето на жилища е по-високо от предлагането, цените и задлъжнялостта вероятно ще продължат да растат“, коментира заместник-гуверньорът Анна Бреман според протоколите от последното заседание на Riksbank за лихвите.

Според Фредрик Хемборг от компанията за жилищно строителство Bonava цените вероятно няма да намалеят скоро.

„Една от последиците на пандемията, при която много хора работят от вкъщи, е засилено внимание към значението на дома и квартала. Очакваме благоприятното развитие на цените да продължи“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още