IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Париж излиза от сянката на коронавируса

След строгата блокада хората търсят повече площи и удобство

17:22 | 12.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Мари-Кристин Фабиани, финансов брокер на 40 години, планирала известно време за купи по-голям дом. Когато започнала коронавирусната пандемия, тя решила да направи решителната крачка. „Осъзнах, че се нуждая от повече площ и удобство, за да работя от вкъщи“, споделя тя пред Financial Times.

Фабиани заменила двустайния си апартамент от 70 кв. м в Монмартър, където се намира базиликата „Сакре Кьор“ в северната част на Париж, за апартамент с площ от 85 кв. м наблизо. „Установих по време на пандемията, че да се чувстваш добре в собствения си дом е наистина важно“, казва тя.

Френската столица беше подложена на едни от най-строгите ограничения в Европа по време на първата вълна на COVID-19. Местните жители бяха принудени да попълват ежедневно разрешителни декларации, за да излязат навън за максимум един час дневно и то само в определено време от деня.

Карантината подложи на натиск семейства, двойки и хора, живеещи в споделени апартаменти, казва Фарид Магбуле, брокер в компанията David Immobilier. „След блокадата хората имаха различно мислене“, допълва той.

Подобно на Фабиани много парижани решиха, че е време за промяна и в европейски град, известен с компактните си апартаменти и висока гъстота на населението, местните жители искат да се установят в по-големи апартаменти с по-добър достъп до външни площи или изцяло да напуснат Париж.

Преди пандемията имотният пазар в Париж растеше бързо, като средните цени нарастваха с между 5% и 10% всяка година от 2015 г. насам, казва Брюно Валери-Радо, брокер в компанията Daniel Féau.

Блокадата спря растежа, като на практика затвори пазара за два месеца между средата на март и средата на май. Сделките намаляха с 80%, сочи допитване по поръчка на Националната федерация за недвижими имоти (FNAIM).

През първото тримесечие средната цена на апартамент в центъра на Париж беше 12 300 евро на кв. м, сочат данни на Notaires de France, асоциация на нотариусите с юрисдикция за имотния сектор. Неокончателни данни за растежа между юни и август сочат, че цените в Голям Париж ще скочат с 2,3% спрямо предходните три месеца.

Но цените все още не са регистрирали пълните последици от спада на трансакциите и икономическата рецесия, сочат данните на Notaires de France. Тя очаква спадът с 14% на БВП през второто тримесечие на тази година да окаже голямо въздействие върху пазара.

След края на блокадата вкусовете на купувачите са се променили донякъде. Преди пандемията брокерите нямали проблеми да продадат апартаменти на първия етаж или жилища със слабо осветление или странна структура, казва Жан-Ян Вердероза, брокер в компанията Paris Prestige.

Сега купувачите са по-взискателни. „Ако гледката е към грозна сграда, ако има проблем с асансьора и апартаментът е на последния етаж, те вече не го искат“, отбелязва той.

Освен това купувачите са изправени пред по-затегнати условия за кредитиране. След като министерството на икономиката издаде предупреждение към банките през януари да ограничат кредитите, одобренията за ипотечни кредити се дават по-трудно. „Банките искат повече гаранции. Те отпускат по-малко пари да физически лица за по-кратки периоди“, казва Вердероза.

През юли банките в страната са отпуснали нови ипотечни кредити на стойност 16,9 млрд. евро, сочат данни на Френската централна банка. Макар че това е с 5,4% повече спрямо юли 2019 г., сумата е по-малка спрямо 17,4 млрд. евро, одобрени през юни 2020 г., и с близо 20% под одобренията на обща стойност 21 млрд. евро през май. Лихвите за новите ипотечни кредити остават ниски и са средно на ниво от 1,29% през юли.

FNAIM очаква трансакциите да продължат да нарастват макар и с по-бавен темп, ако няма продължителна втора вълна на коронавирус. Но според Магбуле продавачите ще имат по-ниски очаквания. „След няколко месеца продавачите ще осъзнаят, че трябва да намалят цените“, казва той.

Допълнителен натиск за понижаване на цените може да дойде от преизбрания наскоро кмет на града Ан Идалго. Нейните планове са в крак с предишни инициативи за ограничаване на наемите, стимулиране на социалните жилища и намаляване на предлаганите в Airbnb жилища за краткосрочен наем с цел осигуряване на достъпни жилища.

Според Магбуле инициативите може да не доведат до спад на цените, но може да засилят социалното и етническо разнообразие в някои традиционно бели и богати квартали на Париж.

След края на блокадата много парижани са решили да напуснат изцяло града на фона на ръста на работата от разстояние. „Те разбраха, че със същата сума пари могат да си вземат по-голямо жилище извън Париж“, казва Магбуле.

Но тенденцията хората да напускат града не е така изразена като в други големи градове като Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, тъй като много парижки компании искат от служителите си да се завърнат в офиса след блокадата.
За Фабиани това е добра новина. „Работата от разстояние е приятна, но ограничаваща. Зарадвах се да се върна в офиса и отново да видя хора“, споделя тя.

По време на блокадата около 200 хил. парижани са напуснали града, за да я прекарат другаде, сочат данни на френския Национален статистически институт. Но до август оживлението в града се завръща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още