IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в големите европейски градове стават все по-недостъпни

Жителите на Париж, Лондон и Амстердам са се нуждаят от разполагаемите си доходи за 18 години, за да придобият имот без ипотечен кредит

13:09 | 04.06.19 г. 7
<p>
	Изглед от Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Жилищата в големите градове в Европа стават все по-недостъпни, тъй като повишаването на цените изпреварва ръста на доходите и изтласква жители от най-популярните градове на Стария континент, пише Financial Times.

Рейтинговата агенция Moody’s е проучила достъпността на жилищата в десет основни града в Европа – Лондон, Амстердам, Берлин, Дъблин, Франкфурт, Лисабон, Мадрид, Милано, Париж и Рим.

Купувачите в тези градове са се нуждаели средно от разполагаемите си доходи за 15 години, за да придобият имот без ипотечен кредит миналата година спрямо 12 години за периода 2005-2007 г. В Париж, Лондон и Амстердам жителите са се нуждаели от разполагаемите си доходи за 18 години, за да си позволят средната цена на имот в града без ипотечен кредит.

Какво се крие зад тази тенденция?

Купувачите на първо жилище са пострадали от неприятната комбинация от растящи цени на жилищата и забавяне на ръста на заплатите. Жилища Жилища

Цените на жилищата са нараснали над средното национално равнище в големи европейски градове като Берлин, Дъблин и Амстердам между 2012 и 2018 г., след възстановяването на Европа от финансовата криза през 2008 г., показва изследването на Moody’s.

В Берлин повишаването на цените на жилищата е надхвърлило средното равнище за страната с над 30% между 2012 и 2018 г., а в Амстердам ръстът на цените на жилищните имоти е изпреварил средното национално равнище с 35%.

В същото време ръстът на заплатите се е забавил и разполагаемите доходи на европейските граждани изостават от повишаването на цените на жилищата.

В Дъблин разполагаемите доходи са нараснали с 10 на сто между 2012 и 2018 г., като изостават с около 80 процентни пункта спрямо повишаването на цените на жилищата, сочат данните на Moody’s. Голямото търсене на жилища в тези градове вероятно ще оказва натиск за повишаване на цените, а чуждестранните купувачи също играят определена роля. В Лондон азиатските купувачи съставляват около 50 на сто от всички чуждестранни купувачи, сочат данни на Центъра за жилищна политика на университета в Йорк.

Има ли някаква утеха за купувачите на първо жилище?

Не съвсем. Намаляването на достъпността кара хора, които може би са искали да закупят жилище, да премислят и вместо това да заживеят под наем или да придобиват имоти по-далеч от центъра на града.

По-голямото търсене означава по-високи наеми и спиране на спестяванията за закупуване на жилище. Проблемът е особено изострен сред младите хора в градове като Берлин, Лондон и Париж предвид „относително ниските им доходи и по-нестабилна работа в сравнение с останалите заематели“.

Същевременно в някои европейски градове има и недостиг на ново жилищно строителство. В Мадрид, например, старите жилища съставляват над 80% от всички жилищни продажби.

Мадрид обаче дава малка надежда на евентуалните купувачи. Имотите в града са по-достъпни, отколкото през 2005 г., въпреки че достъпността е намаляла през последните четири години.

Кой се възползва от това положение?

Собствениците на жилища в Airbnb. Търсенето на жилища под наем от туристи подкрепя жилищния пазар и тласка нагоре печалбата от имоти в платформата. Сред основните градове в Европа Лисабон, Париж и Амстердам имат най-голям дял от жилища, използвани за краткосрочно отдаване под наем, показва докладът. Някои градове на Стария континент, като Берлин и Барселона, положиха усилия да ограничат растежа на краткосрочното отдаване на жилища под наем и да въведат лицензи.

Повечето местни власти не се възползват от бума на Airbnb, тъй като много от тях не събират туристически данъци от собствениците на жилища, предлагани на платформата. През 2014 г. Амстердам стана първият европейски град, който подписа договор със стартъпа от Силициевата долина за събиране и плащане на такива данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Така погледнато западните общества работят за два пъти по- малко пари отколкото преди . Когато "китаеца" дойде с пачките , обществата научени да мързелуват , клякат . Скоро западният европеец няма да мисли за жилище , а ще протяга ръка за шепа ориз . Собственост не се полага на мързеливите . Да не мислим за ценовата стабилност , която създаде ЕЦБ , защото и китайската го може тоя номер , дори по- добре . Ако прибавим засилващото се неравенство ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 4 години
добре де, емиграцията го компенсира, но ако не беше тя щеше да са в демографска криза. :):) Има търсене, но от кой ? ... те тук е ключа на задагката, и за това са нужни регулациите за които говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Холандия в демографска криза ? Верно ли ? Цените са нагоре, защотоима търсене. Хората искат да живеят някъде или просто да си закупя имот. Начинът да се балансира това е пазарен - строй повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
много шаблонно мислиш, разчупи малко тоя мозък :) говоря за регулации при покупка и търговия с жилища и говоря само за жилища (не включвам офиси, складове и т.н.т. индустриални обекти) Задай си въпроса защо цените са нагоре докато всичките тези държави са в демографска криза, според учебниците не би трябвало да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Това е пълна глупост ! Регулацията няма да построи жилища, напротив - ще забави процеса и ще доведе до още по-голяма криза. Когато мигриращите видят, че отивайки в Амстердам работят зарад единия покрив над главата, и че този покрив им предлага често мизерия, просто няма да отидат там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
София е 14-ти по големина град в ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 4 години
и ще стават все по скъпи докато не се въведът тежки регулации, за които вече даже е късно... не може да искате свободна трудова миграция, докато има свободен пазар на жилищни имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още