IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са вложили рекордните 359 млрд. евро в имоти в Европа през 2021 г.

Вниманието се насочва към мащабни жилищни проекти за отдаване под наем в търсене на стабилна доходност и надеждни приходи

13:19 | 21.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Elena Chernyshova/Bloomberg</em></p>

Снимка: Elena Chernyshova/Bloomberg

Инвеститорите са вложили рекордните 359 млрд. евро в имоти в Европа през миналата година, насочвайки се към жилища и складове. В същото време те са се оттеглили от офисите и магазините, които понесоха тежък удар по време на пандемията, пише Financial Times.

В търсене на стабилна доходност и надеждни постъпления институционални инвеститори, семейни офиси и държавни фондове са пренасочили вниманието си към мащабни многофамилни жилищни проекти за отдаване под наем, сочат данните на консултантската компания CBRE.

102,6 млрд. евро са инвестирани в многофамилни жилища през 2021 г., което е с 42 на сто повече спрямо общия обем на инвестициите в сектора през 2020 г.

Сега многофамилните жилища се конкурират с офисите като най-големия клас имотни активи в Европа. Миналата година инвеститорите са вложили 111 млрд. евро в офиси, но заради тегнещата несигурност върху работата в бъдеще това е с 20% под нивата през 2019 г.

Инвеститорите, които все пак са имали желание да вложат пари в работни пространства, са се насочвали към сгради с висока спецификация и отлична среда, тъй като очакват, че те ще останат търсени и след промяната на работните навици.

„В Европа развитието на многофамилните жилища, които винаги са били най-големият клас активи за институционалните инвеститори в САЩ, изненадва всички“, коментира Крис Брет, ръководител на капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

„Търсенето на жилища е навсякъде, има общ недостиг на предлагане в почти всички градове, които погледнете. Изглежда, че там ще има растеж“, допълва Брет.

Две големи сделки са съставлявали почти една трета от общите инвестиции в сектора миналата година. През септември Heimstaden Bostad плати 9,1 млрд. евро за портфейл с имоти, притежавани от шведския ѝ конкурент Akelius, а през октомври германската имотна компания Vonovia придоби конкурента си Deutsche Wohnen за около 20 млрд. евро.

Жителите на Берлин подкрепиха кампания за изземване на имоти, притежавани от големи собственици, които според тях тласкат наемите нагоре, а в Испания, където Blackstone сега е най-големият собственик, правителството иска контрол върху наемите заради притеснения от растящите цени.

„Случващото се с регулациите на наемите се превръща във все по-важен фактор в Европа. Виждаме как това засяга търговията и в идеалния случай няма да видим твърде много (регулации)“, казва Брет. Въпреки отпора обаче според него „заради силното търсене от наемателите и значителните капитали ще наблюдаваме ръст (на инвестициите)“.

Апетитът за складове също е висок, стимулиран от нарастващото търсене на електронна търговия. Инвестициите в логистичния сектор са се увеличили с 48% на годишна база до 62 млрд. евро през 2021 г., подкрепени от големи сделки, включително придобиването от Blackstone на складовете на веригата супермаркети Asda за 1,7 млрд. паунда.

Инвеститорите са продължили да се отдръпват от блокирания сектор на търговските площи, като инвестиционният обем е намалял с 11% до 35,2 млрд. евро през 2020 г.

Зад рекордните инвестиции има ясни признаци, че инвеститорите разбъркват имотните карти и се насочват към сектори, които някога бяха смятани за нишови, като студентски жилища, хладилни помещения и центрове за данни, казва Брет.

„Светът на недвижимите имоти, с който бяхме свикнали – офиси, търговски площи и логистични имоти, е много различно игрално поле днес…, инвеститорите искат експозиция към много по-широк кръг от сектори“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Aznesam
преди 2 години
Голям инвеститорски вой ще се наддаде след пръсването на този гигантски балон. Ще гледаме с пуканки шоуто което рани или късно ще се състои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Подходяща картинка сте турили - Московското Сити е ужасно скъпо място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още