IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са скептични: WeWork се препъва преди IPO-то

Първоначалната оценка при първичното публично предлагане може да падне под 20 млрд. долара, твърди WSJ

08:33 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това IPO трябваше да бъде големият финал на тази история на успеха. Само за осем години Адам Нойман превърна наемодателя на офис пространства WeWork в многомилиардна компания. В Манхатън и Лондон WeWork е най-големият наемател на офис площи.

С оценка от 47 милиарда долара, в момента това е най-високо оцененият стартъп в САЩ. На фондовия пазар скоро можеше да струва 65 милиарда долара, смятаха инвестиционни банкери само преди няколко месеца.

Но планът не се получи. Откакто WeWork, който наскоро се преименува на The We Company, пусна проспекта си в средата на август, компанията получи необичайно ясна критика от анализатори и инвеститори.

Търсенето на акции за планираната оценка е толкова вяло, че сега компанията е изправена пред трудно решение: Тя може да започне, както бе планирано, в понеделник с роуд шоу, за да убеди потенциалните инвеститори да купят акции. Нойман обаче ще трябва да се задоволи с много по-ниска оценка.

Корпоративната стойност на WeWork дори може да падне под 20 милиарда долара, както съобщи в неделя вечерта Wall Street Journal, отстъпка от над 50 процента. Алтернативно Нойман може да отмени IPO-то за момента, но след това ще трябва да се тревожи за нови парични инжекции. Към момента все още няма окончателно решение. В следващите дни предстои обсъждане с потенциални инвеститори, за да се определи дали ще има достатъчно търсене при IPO-то.

Развитието в WeWork показва колко се е влошил климатът на Wall Street за високооценените стартиращи компании. Доставчиците на споделено пътуване Lyft и Uber, които станаха публични през март и май, достигнаха нови дъна в петък. Същото се отнася и за приложението за офис софтуер Slack, което се търгува на борсата от края на юни, но представи разочароващи данни през миналата седмица.

Така наречените еднорог стартъпи, които се оценяват на повече от милиард долара, всъщност трябваше да станат звездите на фондовата борса през годината. Но основателите, техните инвеститори и инвестиционни банки подцениха скептицизма на инвеститорите на Wall Street. Стартиращи фирми като Uber, Lyft, WeWork и Co. бяха в частни ръце толкова дълго, колкото никое друго поколение технологични компании.

Те печелеха от изобилието на рисков капитал, който водеше оценките до все нови висоти. За рисковите капиталисти най-важното е бързият ръст на продажбите. Тези, които започнат рано, ще се възползват, ако оценките се увеличат драстично.

„Блиц мащабирането“ и „хипер растежът“ са стратегиите: еднорозите искат да присъстват възможно най-бързо на възможно най-много пазари, независимо от цената. Дали стартъпът може да бъде печеливш в дългосрочен план е от второстепенно значение.

Последна актуализация: 02:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още