IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционният пазар на жилища под наем в ЦИЕ набира скорост

Чехия и Полша са лидери в сегмента в региона

10:50 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Инвестиционният пазар на жилища под наем в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) набира скорост и интерес от страна на инвеститорите. Към момента по-голямата част от дейността е съсредоточена в Чехия и Полша, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

Обемът на инвестиционни сделки с жилища в ЦИЕ е ограничен и през последните пет години възлиза средно на малко над 200 млн. евро годишно. В региона преобладават собствените жилища пред тези, които се отдават под наем, показва докладът на консултантската компания, изготвен в сътрудничество с Greenberg Traurig и Kinstellar.  От съществуващото предлагане на жилища, които са собственост на предприемачи или инвеститори с множество обекти, Чехия е начело, следвана от Полша.

Фактори, движещи наемния пазар

„В много страни се наблюдава разрастване на фрагментирания наемен пазар, тъй като частни лица инвестират в жилищни имоти с цел лична инвестиция. Това до голяма степен се дължи на факта, че спестяванията в личните сметки не осигуряват значителна възвръщаемост, а разходите за ипотечни кредити са на исторически ниски нива на повечето пазари“, коментира Кевин Търпин, регионален директор „Проучвания" за региона на ЦИЕ в Colliers.

„Много от тези жилища се отдават под наем, а междувременно стойността им се повишава, тъй като продажните цени на квадратен метър продължават да растат всяка година. Към това се прибавя и недостигът на ново предлагане на много пазари, който подхранва динамиката и прави мечтата за притежание на жилище за мнозина на пръв поглед невъзможна. И отчасти поради тези причини инвестиционният пазар на жилища под наем и интересът на инвеститорите също нарастват", допълва Търпин.

Пренаселеност

През 2019 г. най-високите нива на пренаселеност (въз основа на броя стаи на човек и среден размер на домакинството) се наблюдават в Румъния (45,8%), Латвия (42,2%) и България (41,1%), а най-ниски - в Кипър (2,2%).  Данните показват, че повечето домакинства в Централна Европа са по-пренаселени от средното за ЕС.

Дългосрочната европейска тенденция показва постепенно намаляване на пренаселеността, затова ако тази тенденция се запази и пазарите в ЦИЕ продължат да се сближават, ще се стигне до известен недостиг на предлагане и необходимост от повече жилища, пише Colliers. Според компанията част от това предлагане ще бъдат имотите под наем, при условие че се промени стратегията на повечето предприемачи и инвеститори, както вече започва да се случва в Полша и Чехия.

Предлагане

През последните пет години в ЦИЕ се наблюдава бързо покачване на продажните цени, което отчасти се дължи на дефицит в предлагането, относително лесната процедура и ниските лихвени проценти по заемите, както и на желанието на хората да инвестират, за да спечелят повече пари от спестяванията си, отколкото биха получили в банка.

Влияние оказват и други фактори като недостига и нарастващите разходи за подходящи парцели, продължителните и несигурни процедури за издаване на разрешителни, както и недостига и последващото нарастване на разходите за работна ръка и материали за строителството.

По данни на Евростат разходите за строителство на нови жилища в ЕС са се увеличили с 15% за периода 2010-2019 г. Сред държавите членки от Централна и Източна Европа най-голямо увеличение се наблюдава в Унгария (+47%) и Румъния (+46%). Като се вземат предвид всички тези фактори, много строителни предприемачи в региона не се изкушават да се отклонят от модела на изграждане на индивидуални жилищни единици. От съществуващите проекти на инвестиционния пазар на жилища под наем с няколко единици, които са собственост на предприемачи или инвеститори, Чехия води с около 57 хил. единици, следвана от Полша с около 4500 единици.

Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още