IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в жилищно строителство в Гърция са намалели с 96% за десет години

Това е най-големият десетгодишен спад в сектора в историята на страната

18:21 | 17.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в строителството на жилища в Гърция са намалели с 96% между 2007 и 2017 г., съобщава гръцкият вестник „Катимерини“. В същото време вложенията в инфраструктурни проекти са се оказали по-устойчиви на икономическата криза, допълва изданието.

Данните на Асоциацията на гръцките възлагащи дружества (SATE) сочат, че инвестициите в жилищно строителство са намалели от 25,2 млрд. евро през 2007 г. на едва един милиард евро миналата година. Това е най-големият десетгодишен спад в сектора в историята на страната, който е допринесъл за цялостното свиване на гръцката икономика от края на миналото десетилетие.

В същото време инвестициите в други форми на строителство са се понижили значително по-малко от 8,9 млрд. евро през 2007 г. до 7,1 млрд. евро през 2017 г.

Миналата година инвестициите в сектор строителство, който в предишните десетилетия беше двигател на гръцката икономика, са се свили до 36% от общите дълготрайни инвестиции спрямо 56% през 2007 г. Това е най-големият спад в сравнение с останалите отрасли. В абсолютни стойности инвестициите в строителството са намалели до 22,4 млрд. евро през 2017 г. спрямо 60,5 млрд. евро преди десет години.

Припомняме, че миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за гръцката икономика, като вече предвижда тя да нарасне с 2,4% през 2019 г. и с около 1,2% в средносрочен план. Фондът очаква безработицата в страната постепенно да намалее до 18,1% догодина.

Банковият сектор обаче е изправен пред сериозни предизвикателства като лоши заеми на стойност 95,7 млрд. евро или 43,1% от общите кредити на банките към края на 2017 г.

През август Гърция излезе от третата спасителна програма, но Европейската централна банка предупреди, че пътят към възстановяването ще бъде дълъг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още