IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще запазят нивото си от 2017 г.

Първото тримесечие на 2018 г. отговаря на дългосрочното средно равнище, съобщава консултантската компания Savills

08:21 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

След като записаха едно от най-силните си тримесечия в историята през последното тримесечие на 2017 г., инвестициите в бизнес имоти в Европа са достигнали 46 млрд. евро през първите три месеца на 2018 г., съобщава консултантската компания Savills.

Това е спад от 8% спрямо същия период на предходната година, но до голяма степен се вписва в историческите тенденции въпреки традиционната волатилност през първите тримесечия, отбелязва компанията.

Обемите от инвестиции са нараснали в Полша (+329%), Белгия (+248%) и Люксембург (+144%). В Полша продажбата на търговски площи на стойност 1 млрд. евро е дала тласък на обемите през първото тримесечие, докато в Белгия са били сключени няколко големи сделки между последното тримесечие на 2017 г. и първите три месеца на 2018 г.

Великобритания, Германия и Франция остават доминиращите пазари за инвестиции, като заедно съставляват 63% от активността, отбелязва Savills.

Най-голям спад на инвестициите е отбелязан в Румъния (-81%), Чехия (-77%) и Холандия (-53%). Консултантската компания отбелязва, че пониженията в Чехия и Холандия се дължат на факта, че двете страни са регистрирали доста по-висока от средното равнище в дългосрочен план инвестиционна активност през 2017 г. и намаляването на обемите може да е знак, че инвеститорите си поемат дъх през първото тримесечие, преди да възобновят дейността си по-късно през годината.

Инвестираните средства от чужбина в региона също са останали непроменени през първото тримесечие, като международните инвеститори са съставлявали близо 30% от трансграничните сделки, въпреки че разпределението по класове активи и географски дестинации е станало по-зависимо от произхода на инвеститорите.

Доходността от офис площи е на историческо дъно заради продължаващото силно търсене, отбелязва Savills. Доходността от офиси в централните бизнес квартали е намаляла средно с 22 базисни пункта на годишна основа и сега е 3,86%. Най-голям спад спрямо първото тримесечие на 2017 г. е отчетен във Франкфурт (-70 базисни пункта), Амстердам (-60 базисни пункта), Лисабон (-50 базисни пункта), Хелзинки (-50 базисни пункта) и Берлин (-50 базисни пункта).

Според Savills заради недостига на първокласни офис площи на централните локации доходността от офис сгради извън централните бизнес квартали също е подложена на силен низходящ натиск. Средно в Европа тя е намаляла с 37 базисни пункта до 4,91%.

„Въпреки по-слабата инвестиционна активност през първото тримесечие очакваме оборотът през 2018 г. да е в границите на обема от миналата година от приблизително 242 млрд. евро. Първокласните имоти в Европа остават предпочитан клас активи заради привлекателната доходност и перспективите за ръст на наемите. Офисите ще продължат да бъдат предпочитана дестинация, въпреки че апетитът на инвеститорите към алтернативни активи ще се запази“, отбелязва Маркус Лемли, ръководител на отдел „Европейски инвестиции“ в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още