IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ намаляват с 21% през първото тримесечие

Понижението в Полша и отслабването на сектора на търговските площи са основен фактор за резултата

21:30 | 28.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Притокът на инвестиции в бизнес имоти в шестте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2019 г. е намалял с 21% в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. и е достигнал 2,3 млрд. евро. Най-съществен принос за това има спадът, регистриран в Полша (60% на годишна база) и отслабването на сектора на търговските площи. Резултатът е общ обем на инвестиции в търговски площи в ЦИЕ-6 в размер на 161 млн. евро през първото тримесечие на 2019 г., спрямо 2,03 млрд. евро преди 12 месеца, съобщава консултантската компания Colliers International. 

„Позитивните новини са, че обемът на сделките в Чехия отново е на нивата си от първите тримесечия на 2016 г. и 2017 г., обемът на инвестициите в офис площи в ЦИЕ-6 възлиза на 1,25 млрд. евро, а резултатите в хотелския сектор са почти рекордни (459 млн. евро). Фондове от Западна Европа са нетни купувачи през разглеждания период, а нетни продавачи остават американски и британски фондове. Местните и източноазиатските инвеститори остават активни“, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания за ЦИЕ в Colliers.

В световната икономика се наблюдава двускоростна динамика на БВП – забавяне на производството и засилване на развитието на сектора на услугите. Характерно ли е това явление и за държавите от ЦИЕ-6? Забавяне на индустриалното производство през първото тримесечие на годината се забелязва в Чехия и Румъния, но не и в другите страни от региона. В съответствие с посоката на движение на възнагражденията ръст на търговията е регистриран в повечето държави в ЦИЕ-6 с изключение на Словакия и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още