IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа гонят нов рекорд

През първото тримесечие Чехия е привлякла най-висок обем вложения - почти две трети от всички в региона

08:15 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвестициите в бизнес имоти в Централна, Източна и Югоизточна Европа се очаква да достигнат нов рекорд през тази година, прогнозират консултантските компании Colliers International и CMS.

Източниците на капитал за вложенията в сектора на имотите в региона, в който влизат 6 наблюдавани държави – България, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния, също се очаква да останат изключително разнообразни, с преобладаващи местни и азиатски средства, допълват експертите.

Предварителните оценки за първото тримесечие на тази година показват, че обемът на инвестициите достига 2,3 млрд. евро на шестте пазара, което е съответно с 41% и 45% повече спрямо обемите, отчетени през първите три месеца на 2016 г. и 2015 г.

Чехия е привлякла най-голям дял от инвестициите – почти две трети, показват предварителните данни.

Очаква се на всички пазари доходността да продължи да се понижава, включително и на пазара на офис и индустриални площи в София. Възвръщаемостта обаче остава на по-високи нива в сравнение със Западна Европа, което окуражава западноевропейски и американски инвеститори все по-често да обръщат поглед към пазарите от региона.

Западноевропейските инвеститори продължават да са водещата група пазарни играчи в държавите от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Делът на западноевропейския капитал обаче се свива до 22% от общия обем на капиталите заради активизирането на южноафрикански (20% от обема на инвестициите) и азиатски (16%) инвеститори.

Поне засега негативните ефекти от Brexit върху пазара на имоти в региона са пренебрежими. Не се наблюдават признаци, че британските компании с планове за инвестиции ще се откажат заради напускането на Европейския съюз (ЕС).

Brexit дори се очаква да има положителен ефект върху инвестициите в имоти в Централна, Източна и Югоизточна Европа заради евентуалното преместване на някои компании, базирани в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още