IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Азия достигнаха рекордните 81 млрд. долара

Според данните за първото полугодие най-активен град в Азиатско-тихоокеанския регион е Хонконг

16:25 | 31.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инвестиционните обеми в Азиатско-тихоокеанския регион са ударили рекордните 81 млрд. долара през първата половина на годината, нараствайки с 30% на годишна база, сочи нов доклад на глобалната консултантска компания в сферата на недвижимите имоти JLL.

Хонконг води региона като най-активен град и е сред трите най-ликвидни пазара в света с обем на трансакциите от 14,6 млрд. долара. От тях продажбата на 73-етажната сграда The Center за рекордните 5,1 млрд. долара се е превърнала и в най-скъпата имотна сделка в света в исторически план, съобщава World Property Journal.

Пазарите на имоти в Азиатско-тихоокеанския регион продължават да се представят добре въпреки глобалната политическа и икономическа несигурност“, казва Стюарт Кроу, ръководител на капиталовите пазари за Азиатско-тихоокеанския регион в JLL. “На глобално ниво темпът на сключване на сделки в Азиатско-тихоокеанския регион изпреварва този в Европа и САЩ, а ръстът на обема на трансакциите е подкрепен от продължаващото циклично възстановяване на развитите пазари като Хонконг, Австралия и Япония“.

Обемът на сделките в Хонконг е нараснал до 14,6 млрд. долара през първата половина на годината спрямо 5,8 млрд. долара за същия период на 2017 г. Градът не само заема топ позицията в региона като най-активен град, но и скача до трето място в класацията за най-ликвидни пазари в света след Лондон и Ню Йорк.

Въпреки нарастващите цени интересът на инвеститорите остава устойчив. Между 2015 и 2017 г. купувачите от континента харчат средно по 2,1 млрд. долара годишно за офиси в Хонконг. Тази година явно ще повтори или дори ще задмине тази цифра предвид трансакциите за 2 млрд. долара, които вече са осъществени“, коментира Джоузеф Цанг, управляващ директор и ръководител на капиталовите пазари в JLL Hong Kong.

В същото време азиатските инвеститори са били най-активните нетни купувачи на бизнес имоти през първата половина на 2018 г. Само тази група е закупила 20% от офисните, хотелските и търговските площи, продадени от глобалните фондове, които са били най-големите нетни продавачи на бизнес имоти. Трансакциите достигат стойност от 31,5 млрд. долара между януари и юни.

Тъй като изходящите инвестиции от Китай са се забавили, инвеститорите от Хонконг, Сингапур и Южна Корея са се намесили, за да предоставят ликвидност.

В региона секторът на офис площите формира над половината от целия обем трансакции, а търговските площи са на второ място с 20%. Индустриалният и логистичният сектор, които формират 13% от трансакциите, бележи ръст от 27% на годишна база и остава предпочитан както от чуждестранните, така и от местните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още