IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори ще увеличават вложенията си в имоти през 2020 г.

С несигурността относно глобалния растеж и вероятността от още по-ниски лихви инвеститорите продължават да търсят частни активи с цел диверсификация

08:30 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Институционалните инвеститори ще увеличават вложенията си в недвижими имоти през следващите 12 месеца в условията на предизвикателна политическа и икономическа среда. Това показват данните от проучване на Aviva Investors, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Констатациите в проучването се основават на отговорите на 500 участника, които вземат решения за инвестицията на инвестиционни застрахователни схеми и пенсионни фондове.

Данните сочат, че 51% от застрахователите и 37% от ръководителите на пенсионни фондове очакват инвестициите им в реални активи да се увеличат.

С несигурността относно глобалния растеж и вероятността лихвените проценти да останат по-ниски за по-дълго институционалните инвеститори продължават да търсят частни активи с цел диверсификация и потенциална премия заради по-ниската ликвидност на имотите на публичните пазари, отбелязва изданието.

Както застрахователите (44%), така и пенсионните фондове (38%) заявяват, че ескалиращите търговски спорове биха представлявали проблем за инвестициите им в недвижимост през следващите 12 месеца. Продължаващата липса на яснота по отношение на бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) също поражда безпокойство.

В доклада се подчертава нарастващото значение на въпросите, свързани с околната среда, за инвеститорите, както и социалните въпроси и управлението.

Инвеститорите демонстрират и предпочитания към множество стратегии при разпределението на капитала за инвестиции в недвижими имоти. Директните инвестиции са 53% от всички, следвани от инфраструктурата и структурираните финансови продукти.

Според проучването 43% от застрахователите и 40% от пенсионните фондове изразяват опасения, че „регулаторната намеса“ се оказва предизвикателство за инвестиционните дейности. И двете групи (37% от застрахователите и 30% от пенсионните фондове) изтъкват липсата на регулаторна хармония в цяла Европа.

Общо 49% от застрахователите и 45% от пенсионните фондове смятат „финансовата нестабилност“ като най-вероятното и засягащо инвестициите събитие през следващите 12 месеца, показват още резултатите от проучването.

Общо 30% от застрахователите и 26% от пенсионните фондове смятат, че „трудността да се намерят подходящи възможности“ е най-голямата пречка пред вложенията в недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още