IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният сектор в Китай се съвзема, но силният растеж може да е отживелица

Обемите на изтъргуваните облигации растат през първото тримесечие наред с цените

16:13 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Тенденциите се променят на китайския имотен пазар.

Доверието на инвеститорите изглежда се подобрява, както и изтъргуваните обеми с облигации, а цените растат в последните седмици, подкрепени отчасти от обещанието на правителството за подкрепа на сектора и някои разхлабени политики, пише CNBC.

Но анализатори казват, че имотният пазар с висок растеж в Китай може да остане в миналото и да бъде променен завинаги след сътресенията в сектора в последно време.

S&P Global Ratings съобщи в началото на април, че ограниченията за жилищния пазар в Китай са достигнали връхна точка, но ще са необходими няколко тримесечия пазарите да усетят последиците от смекчаването на регулаторните политики.

„Когато китайският жилищен пазар излезе от тази корекция, може да се промени завинаги“, отбеляза S&P. „Очакваме по-малко предприемачи да могат да използват стратегия с висок дълг и бързо строителство, която донесе успех в миналото“, допълва компанията.

Публикувани напоследък данни показват, че някои градове и банки искат отново да подкрепят недвижимите имоти след спада на продажбите на жилища в последните месеци.

От март заради отслабващото търсене на пазара банките в над сто града в Китай намалиха лихвите по ипотечните кредити със средно 20 до 60 базисни пункта, съобщи Джоу Лан, директор на отдела за финансови пазари в Китайската народна банка.

Той отбеляза също, че COVID е засегнал доходите на някои хора и способността им да плащат ипотечните си кредити навреме.

Промяна в китайската имотна индустрия предизвиква значителни последици за икономиката, тъй като имотите и свързаните сектори съставляват около една четвърт от БВП, по данни на Moody’s. Последната вълна от COVID ограничения добавя натиск върху растежа, който вече се забавя.

Проблемите на имотните предприемачи в Китай се случват, след като властите задействаха т. нар. политика на „трите червени линии“ през август 2020 г., целяща да ограничи предприемачите след години на растеж, който доведе до прекомерен дълг. Политиката поставя ограничение за дълга в зависимост от паричните потоци на компанията, активите и капиталовите нива.

Макар че много предприемачи намалиха дълговите си нива, в резултат на политиката желанието на банките да кредитират сектора намаля.

На този фон Evergrande, най-задлъжнялата строителна компания в света, изпадна в състояние на спиране на плащанията за първи път в края на миналата година. С развитието на дълговата криза и други китайски строителни компании започнаха да показват признаци на натиск, някои пропуснаха плащания на лихви, а други спряха плащания по дълга си като цяло.

Ръст на търговията с облигации и на цените

Емитирането на облигации на облигационните пазари с висока доходност в Азия, доминиранo от китайски строителни компании, отбеляза спад през първото тримесечие на тази година. Регионът емитира дълг от едва 4,4 млрд. долара, което е с около 85% по-малко спрямо година по-рано, сочат данни на Dealogic.

„Това беше резултат от изключването до голяма степен на китайските строителни компании от облигационния пазар на фона на растящия брой потиснати компании в сектора“, отбеляза Dealogic.

Но нагласите се подобриха леко в средата на март, след като Китай съобщи, че ще подкрепи компаниите си и даде да се разбере, че властите ще работят за стабилност на изпитващия затруднения имотен сектор.

Изтъргуваните облигации на дълговия имотен пазар нараснаха до близо 700 млн. долара в средата на март, което е ръст с близо 20% спрямо 583 млн. долара, изтъргувани в началото на месеца, сочат данни на платформата MarketAxess.

До края на март обемите нараснаха още и надхвърлиха 700 млн. долара преди отново леко да намалеят през април.

Цените на облигациите също растат. Индексът Ice Bofa Asian на доларови облигации с висока доходност е нараснал с над 15% в периода между средата на март и началото на април.

Три провинции също разхлабиха политиките си, които включват премахване на ограничения за покупките на жилища за хората без статут на пълно местожителство и това трябва да подобри нагласите в краткосрочен план, отбеляза Nomura в доклад от 4 април.

„Тези мерки за смекчаване на политиката съответстват на очакванията ни и потвърждават нарастващите усилия на местните власти да противодействат на бързото влошаване на физическия имотен пазар“, отбелязва Nomura, като се позова на данни на правителството за продажбите в 30 големи града, които са намалели с 47% на годишна база през март.

Перспективи за строителните компании

Въпреки оптимизма ситуацията пред строителните компании може още да се влоши, смятат анализатори.
S&P посочи, че до момента смекчаването на политиката се отнася за търсенето, но не и за предлагането на жилища.

Според рейтинговата компания 20 строителни компании са застрашени от ликвидна криза, а други 4% може да са в риск според модела за съвместно дружество.

По-рано тази година редица строителни компании обявиха, че няма да публикуват финансовите си резултати навреме.

Въпреки новините за още подкрепа за имотите, тонът на властите в Пекин остава съсредоточен върху предотвратяването на спекулациите на нажежения някога пазар, което означава, че цените няма да нараснат толкова много.

Основното послание от развитията в последно време е, че политиката на Китай към имотните инвестиции се променя, отбелязват анализатори.

„В дългосрочен план политиката ще бъде ръководена от принципа, че жилищата са за живеене, не за спекулация“, отбелязва S&P Global. „Новите бизнес модели най-малкото до известна степен трябва да отговарят на тази цел“, допълва рейтинговата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още