IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният бум в Англия явно е пред своя край

Запитванията на купувачи и ипотечните кредити за имоти в региона отчитат силен спад през април

09:09 | 31.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Имотният бум в Англия явно е пред своя край

Признаци на забавяне на търсенето на жилища в Англия подтикват брокери и анализатори да смятат, че бумът на имотния пазар в региона може и да е към своя край, пише Financial Times.

Запитванията от купувачи отчитат силен спад през април – вторият най-силен от 2008 г. насам. Според Кралския институт на лицензираните оценители това може да е сигнал за забавяне, който да преобрази пазара и да продължи като устойчив спад на цените. 

Одобрените през април ипотечни кредити също отчита по-рязък спад през април от очакваното – с 8,6 на сто. Това обаче отчасти се дължи и на бума в търсенето през март заради данъчните реформи в сектора на имотите.

Според експерти проблемите на пазара на имоти в Англия са много по-дълбоки и не са свързани само с референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Става въпрос за достъпността на жилищата в региона, тъй като при тези ценови нива в един момент купувачите ще свършат.

Брокери казват, че имат оферти, които в продължение на три –четири седмици не са разглеждани от нито един купувач. Това е свързано с напрежението на пазара и очакването за спад на цените сред купувачите.

Средните цени на имотите в Лондон например са нараснали с почти 60 на сто от 2012 г. до края на март тази година, според данни на имотния регистър. В национален мащаб увеличението на цените за същия период достига 20 на сто. В Лондон цените на жилищата достигат 9,2 пъти годишните доходи на домакинствата, според ипотечния кредитор Nationwide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още