IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите увеличават неравенството в богатството във Великобритания

Активите на най-богатите 20% от населението са 117 пъти повече спрямо най-бедните 20%, отчита британската статистика

12:18 | 22.12.15 г.
Имотите увеличават неравенството в богатството във Великобритания

Неравенството в богатството на домакинствата във Великобритания се увеличава за първи път от почти десетилетие заради бързите повишения на цените на имотите в Лондон и в югоизточните региони на страната, съобщава FT.

Според британската служба за национална статистика ръстовете на капиталовите пазари и цените на имотите са подкрепили общата стойност на богатството на домакинствата.

Средностатистическото британско домакинство притежава богатство в размер на 225 100 паунда, като в сумата влизат и пенсионните активи. Без пенсионните фондове състоянието достига 141 400 паунда.

Размерът на богатството е изчисляван за периода юли 2012 г. - юни 2014 г. и се формира след приспадането на дълговете на домакинствата.

Увеличаването на неравенството между домакинствата е изцяло в полето на сектора на имотите, показват данните. За същия период най-богатите 20 на сто от домакинствата на Острова са притежавали активи на стойност 117 пъти по-висока от тези на най-бедните 20 на сто.

Две години по-рано богатството на 20-те на сто най-богати домакинства е било 97 пъти по-голямо в сравнение с богатството на 20-те на сто най-бедни домакинства в страната.

За да попаднат на върха на скалата по богатство, домакинствата трябва да са натрупали богатство на стойност 895 400 паунда - имоти, финансови активи, пенсионни спестявания и други материални активи.

Домакинствата с богатство на стойност над 1 млн. паунда са по-възрастни, като са имали повече време за натрупване на богатство. Една четвърт от хората на възраст 55-64 г. живеят в домакинства с активи на стойност повече от 1 млн. паунда в сравнение с едва 4 на сто от 25-34-годишните британци.

Лондон, Шотландия и Югоизточна Англия са регионите в страната с най-голям ръст на нетното богатство, като най-облагодетелствани отново са по-възрастните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още