IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите на Тръмп поевтиняват заради изгубения блясък на името му

Апартаменти в сгради на бившия президент, които преди привличаха богатите и известните, сега се продават на силно занижени цени

14:07 | 08.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Сградата има удивителни гледки към Манхатън от високо, спа центърът й предлага дълбокотъканен масаж, а в лъскавия й ресторант се сервират първокласни ястия.

Но в най-добрия случай много апартаменти в Trump World Tower в Ню Йорк се продават с големи отстъпки и то само ако купувачът няма нищо против името на вратата.

„50% от хората няма да пожелаят да живеят в сграда на Тръмп по някаква причина…, но има и хора като мен“, казва Лу Солесито, продавач на автомобили, който неотдавна купил двустаен апартамент с гледки към Empire State Building. „Това е супер покупка“, отбелязва той.

Покупната цена е 3 млн. долара, с близо 1 милион по-малко спрямо платената от продавача цена през 2008 г., пише AP.

Търсачите на изгодни сделки се надпреварват да се възползват от цените в сградите на Тръмп, които намаляват до невиждани от десет години нива – срив, който брокерите отдават на комбинация от поляризиращия имидж на бившия президент и коронавирусната пандемия.

Това е рязък поврат за бранда, който преди време привличаше богатите и известните, които бяха склонни да платят бонус, за да живеят в сграда с изписаното със златни букви име на Тръмп върху нея.

Преглед на Associated Press на над 4 хил. сделки през последните 15 години в 11 брандирани сгради на Тръмп в Чикаго, Хонолулу, Лас Вегас и Ню Йорк установява, че цените на някои налични за покупка апартаменти и хотелски стаи са намалели с от една трета нагоре.

Това е спад, който изпреварва понижението на цените в много сходни сгради и така имотите за продажба в сгради на Тръмп намират собственик с отстъпка от стотици хиляди до един милион долара спрямо няколко години по-рано.

„Те ги подаряват“, казва Лейн Блу, който платил 150 500 долара през март за студио в кула на Тръмп в Лас Вегас – с 350 хил. долара по-малко, отколкото продавачът платил през 2008 г. Това била втората му покупка в сградата тази година и може да не е последната.

Невъзможно е да се каже до каква степен името на Тръмп оказва негативно въздействие. Много жилища за продажба се намират в градове, които или понесоха удар от пандемията или в хотели, които бяха затворени, или в жилищни сгради, които са много по-стари от техни конкуренти, което затруднява сравняването.

Но взривоопасната реторика и политики на Тръмп не са помогнали. Една година след началото на президентския му мандат хотели и жилищни сгради в Панама, Торонто и Манхатън, които плащаха милиони, за да използват името му, започнаха да го премахват от фасадите си.

След като бившият президент беше обвинен, че е подстрекавал свои привърженици да нахлуят в Капитолия на 6 януари, нещата наистина се влошиха. Банките се зарекоха да не му отпускат кредити, турнир на голф игрището му в Ню Джърси беше отменен, а властите в Ню Йорк го уволниха като ръководител на публичен курс в Бронкс. Редица брокери твърдят, че много потенциални купувачи дори не разглеждат в момента сгради на Тръмп.

„Щях да съм доволен, ако името му беше свалено. То е смущаващо“, казва Гари Гейбриъл, който притежава апартамент в Trump Palace в Ъпър Ийст Сайд в Манхатън.

Това е и благоприятна възможност.

„Имаме гледка към реката. Имаме гледка към езерото. Имаме гледка към централните части“, казва Нилюфар Кабир, който купил едностаен апартамент в апартхотел на Тръмп в Чикаго през февруари за 680 хил. долара, с близо една пета по-малко спрямо платената от продавача цена. „Това е изгодна сделка“, казва Кабир.

Други апартаменти в Trump International hotel and Tower в Чикаго са поевтинели още повече, с 34% по време на четиригодишния му президентски мандат, казва Гейл Лиснър, управляващ директор в консултантската компания Integra Realty Resources. За сравнение, цените на жилищата в 18 близки луксозни жилищни сгради със сходна възраст са намалели с 6% през същия период.

„Можете да живеете в луксозна сграда на нелуксозна цена“, отбелязва Лиснър.

Цените на жилищата в 96-етажната сграда в Чикаго, заделени за гости на хотела, са намалели още повече, тъй като тази категория понесе тежък удар от ограниченията за пътувания заради пандемията. Но Лиснър ги е извадила от анализа си, защото няма сходни хотелски стаи в близки сгради, за да направи сравнение.

В Лас Вегас цените в хотел на Тръмп са намалели с 4% от встъпването му в длъжност преди четири години, като средните цени в около тридесет други хотела в града, които също продават апартаменти и стаи, са нараснали с 14%, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Forrest Barbee. След отварянето на сградата на Тръмп преди десетина години цените на квадратен метър са намалели с 66%.

А в Манхатън брандирани сгради на Тръмп регистрират спад на цените до момента до 15-годишно дъно, като губят бонуса си за първи път и се продават на по-ниски цени на квадратен метър от средното равнище в жилищните сгради, сочи изследване на компанията CityRealty.

„Никога не съм виждал цени на сгради да намаляват толкова драматично“, казва Ондел Хилтън, старши директор „Съдържание“ в CityRealty, която има уеб страница, следяща осемте сгради в Манхатън, които все още носят името на Тръмп. „Изглежда, че това е дъното“, допълва той.

Някои купувачи са на същото мнение. „До десет години хората ще забравят за него. Името ще означава по-малко“, казва банкер от Ню Йорк, пожелал да остане анонимен. Той купил втори апартамент с две спални в Trump World миналия месец за 2,1 млн. долара с изглед към сградата на ООН.

„Толкова ли лошо е станало, за да се ребрандират?“, пита новият собственик на стая в хотел на Тръмп в Хавай. Но смята, че това няма значение предвид изгодната цена – 505 хил. долара, което е с над 300 хил. долара по-малко от сумата, платена от продавача. „Има и гледка към океана!“, допълва той.

Същата гледка я е имало и когато Тръмп встъпи в длъжност, а цените в хотел Trump International в Уайкики са намалели с 23% през идните четири години, сочат данни на имотната агенция Bradley & McCann.

Близкият хотел Ritz-Carlton също е понесъл тежък удар със спад на цените от 20%, но Тръмп се представя значително по-лошо спрямо широк набор от тридесетина хотела в Хонолулу, които също продават стаи – техните цени през последните четири години са спаднали само с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още