IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на лесните пари на ипотечния пазар в САЩ?

Пазарът се променя след изключителна година за печалбите на ипотечните банки

21:30 | 03.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Не много хора имат добри спомени от 2020 г. С изключение на тези на американския пазар на ипотечни кредити, който имаше изключителна година от гледна точка на печалбите, плащанията и заетостта, пише Financial Times.

Американците обичайно смятат, че привилегиите са за бедните или възрастните, забравяйки, че на практика безплатният вариант за рефинансиране на ипотечните кредити е форма на трансферно плащане за средната класа. Миналата година собствениците на жилища са успели да рефинансират или купят жилището си с най-бързия темп от финансовата криза насам.

През 2020 г. са вписани ипотечни кредити на рекордната обща стойност от 3,83 трлн. долара спрямо 2,25 трлн. долара през 2019 г., сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Следват и печалбите за банкерите. Около 99% от участвалите в допитването на асоциацията компании са регистрирали нетна печалба преди данъци.

В известна степен просперитета на ипотечните банкери в областта на жилищните имоти е другата страна на потиснатите в голяма степен бизнес имоти в САЩ. Работата и пазаруването от вкъщи са довели до по-голямо търсене на жилищна площ. Строителството на нови жилища, особено в райони със силен растеж като Остин в Тексас и Орландо във Флорида, не е успяло да догони търсенето. Така че купувачите на жилища наддават ожесточено един срещу друг за свиващо се предлагане на налични имоти.

Бумът на покупките на жилища (и на кредитирането) прикрива някои по-дългосрочни проблеми за банкерите. В началото на пандемията федералните и щатските власти замразиха принудителните извеждания от дома и възбраните. Този ход обаче се оспорва в съдилищата и се очаква замразяването да изтече по-късно тази година.

Освен това по-бързият ръст на цените на жилищата прави банкерите по-спокойни по отношение на проблемните кредитополучатели, като те намаляват прогнозите си за очаквани загуби по просрочени ипотечни кредити до ниски или несъществени нива. Както видяхме при ипотечната криза през 2007 г. подобни оптимистични прогнози може да бъдат помрачени за дълго време.

Докато повечето собственици на жилища имат работа или са платежоспособни, ипотечните банкери са в добър период на слабо покачване на лихвите. В повечето случаи банкерите не възстановяват напълно разходите си по сделка за ипотечно кредитиране до финализирането на трансакцията. Обикновено рентабилността се реализира след няколко години, докато се натрупат таксите за „обслужване“ на ипотечния кредит, чрез събиране на средствата, разпределянето им сред притежатели на ипотечни облигации и грижите за документацията.

Когато лихвите по ипотечните кредити падат, собствениците на жилища имат стимул да рефинансират, а това означава, че приходите на банкерите за обслужване на ипотечния кредит намаляват. В среда на растящи лихви като сегашната таксите за обслужване на ипотечните кредити водят до рентабилност месец след месец.

В началото на пандемията независимите ипотечни банки, които продават кредитите си на инвеститори, бяха изправени пред екзистенциална заплаха за приходите и счетоводните си баланси, тъй като пазарите преживяха сътресение. След помощта на правителството, намаляването на лихвите и изкупуването на облигации от Федералния резерв за справяне с пандемията това положение бързо се превърна в силен просперитет.

„Рентабилността през юли беше удивителна“, казва Кристофър Уалън, ипотечен банкер от Ню Йорк. „Банките печелеха веднага след финализирането на сделката или след продажбата на ипотечни кредити, което не е нормално. Обикновено това се постига чрез таксите за обслужване“, допълва той.

Новозапочнатите жилища и заявленията за отпускане на ипотечен кредит достигнаха връх през декември, а лихвите по ипотечните кредити започнаха да растат в началото на януари. „Производството“ на ипотечни кредити намалява, поне временно, спрямо нажежения темп от миналата година.

„Ние (ипотечните банки) увеличихме служителите си с 50% през последните 12 месеца. Миналата година прибавяхме служители толкова бързо, че никой не мислеше за управлението на разходите. Сега мислят. Обемът се забавя, а печалбата на ипотечен кредит също намалява“, отбелязва Уалън.

Макар че има структурно търсене на жилища в САЩ, разходите растат за бъдещите собственици на жилище. Например индекс на цената на дървесината е близо четири пъти над дъното от миналата година. Строителните компании са под натиск да намерят квалифицирани строителни работници. Градоустройствените ограничения задушават новото жилищно строителство, което би повишило предлагането и успокоило ръста на цените.

Лесните пари в областта на жилищното кредитиране вероятно вече са заработени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още